Vijf belangrijke punten waar je rekening mee moet houden als je kiest voor een kat als huisdier.

Allereerst is ‘aanschaf’ hier niet het juiste woord. Je koopt immers geen voorwerp, maar je verwelkomt een levend wezen in je huis! Je adopteert als het ware een poes of kat.

Bedenk vooraf goed wat je te wachten staat, want als je eenmaal een kat in huis hebt genomen, kun je hem niet na een paar dagen of weken weer ‘wegdoen’.
Het ging immers niet om een voorwerp, maar om een dier. Een dier dat heel graag een vaste thuisbasis wil en niet steeds van het ene adres naar het andere moet verhuizen.

Hiermee komen we bij het eerste – en belangrijkste! – punt waarmee je rekening moet houden als je een kat wilt:

1) Als je een kat neemt, verbind je je voor langere tijd aan het dier.

Een kat wordt over het algemeen minstens 14 jaar, dus houd er rekening mee dat je voor deze periode (of langer) een miauwende huisgenoot zult hebben.

Het volgende waar je rekening mee moet houden bij het kiezen voor een kat zijn de kosten.

2) Een kat kost geld, dus houd rekening met een maandelijks kattenbudget.

Uiteraard kun je zelf bepalen hoeveel je precies aan een kat uitgeeft, maar er is een minimale kostenpost per kat. Wil je meer weten over de precieze kosten, zodat je je er een beter beeld van kunt vormen? Kijk dan op de pagina Hoeveel kost een kat?.

Een derde belangrijk punt is het feit dat katten graag regelmatig aandacht krijgen. Een kat gaat vaak zijn eigen gang in huis, maar hij vindt het wel zo leuk om ook af en toe geaaid te worden, op schoot te mogen of als iemand de tijd neemt om met hem te spelen.

3) Katten hebben, net als mensen, regelmatig aandacht nodig.

Daarnaast is het van belang dat je je kat goed verzorgt. Denk hierbij aan voer geven, dagelijks vers water voor de kat klaarzetten, maar ook aan het kammen van zijn vacht en het knippen van zijn nageltjes.

4) Goede verzorging is erg belangrijk voor een kat.

Tot slot zijn katten niet altijd heel schattig en lief. Waarom niet? Sommige katten krabben graag aan behang (daar kunnen ze namelijk zo lekker hun nageltjes in zetten) of de bank. Ook kan het gebeuren dat je kat een keer een ‘ongelukje’ heeft en niet op de kattenbak gaat, maar ernaast.

Bedenk voor jezelf of je het ervoor over hebt dat er wellicht lussen in je bankstel of gordijnen komen en of je bereidt bent om kattenontlasting uit je tapijt te schrobben. Het hoeft natuurlijk niet te gebeuren, maar houd er rekening mee dat het kan gebeuren.

5) Katten kunnen ondeugend zijn en per ongeluk iets slopen of vies maken.