Onze katten waren altijd gewend om uit de standaard drinkbakjes water te drinken. Op verschillende plekken in huis staan de waterbakjes, zodat er altijd drinken in de buurt beschikbaar is. Een drinkfontein in huis schijnt ervoor te zorgen dat katten meer gaan drinken, wat heel goed is voor onder andere de nierfunctie van de kat. We namen de proef op de som!

Hoe kies je een drinkfontein?

Cat-It drinkfonteinTijdens het surfen op internet kwam ik diverse drinkfonteinen tegen. Er blijkt (ook hiervan) een behoorlijk aanbod te zijn. Het doel van elke drinkfontein is hetzelfde: water beschikbaar stellen aan het huisdier. Er zijn echter verschillende mogelijkheden waarop drinkfonteinen het water aanbieden.

Sommige drinkfonteinen hebben het water gewoon ‘stil’ in een bak staan en vullen het water automatisch bij als het waterniveau daalt. Mijn voorkeur ging echter uit naar een drinkfontein waarbij het water constant in beweging is. Dit lijkt interessanter voor katten en daardoor zullen ze sneller de neiging hebben om te gaan drinken.

De categorie drinkfonteinen waarbij het water constant beweegt, bestaat weer uit diverse subcategorieën. Ik koos voor een fontein met een ‘vrije val’ van het water, zodat het water uit de kraan enigszins nagebootst wordt. De fontein werd besteld en de volgende dag konden we hem in ontvangst nemen van de postbezorgdienst.

Cat-It drinkfontein

Testen van de drinkfonteinDe Cat-It drinkfontein is een betaalbare fontein met een ‘vrije waterval’ en een behoorlijk waterreservoir van 3 liter. De drinkfontein kan op verschillende manieren gebruikt worden: standaard, met witte bloem of met wit-gele bloem. Door de bloem toe te voegen, ontstaat er een vrije val van het water – wat bij mij reden was van de keuze voor deze fontein. De volledige naam is Catit Senses 2.0 Flower Fountain.

Na de onderdelen van de Cat-It drinkfontein schoongespoeld te hebben, heb ik de fontein in elkaar gezet. Bij het installeren stonden de twee katten al nieuwsgierig naast me te kijken.

Ervaring Cat-It drinkfontein

Wat is dit voor drinkbak?De katten moesten even wennen aan de drinkfontein omdat ze dit niet eerder meegemaakt hadden. Een van de katten drinkt graag uit de kraan, dus de verwachting was dat hij de fontein geweldig zou vinden. Helaas bleek hij niet erg geïnteresseerd. Na een eerste kennismakingssnuffelronde liep hij weg en hij heeft nooit uit de fontein gedronken.

Onze andere kat bleek het wél een interessante drinkbak te vinden en heeft meerdere keren per dag uit de Cat-It drinkfontein gedronken. Bloedfanatiek werd er gedurende meerdere minuten achtereen gedronken, alsof hij verwachtte dat de fontein elk moment droog kon komen te staan (terwijl er uiteraard water in overvloed was).

Het geluid van de drinkfontein

Op internet lees je in veel reviews over drinkfonteinen over het geluid dat de fonteinen maken. Veel drinkfonteinen schijnen een enorm kabaal te maken (al verschilt het uiteraard per persoon wat er onder ‘kabaal’ verstaan wordt).

De Cat-It drinkfontein maakt niet veel geluid. Naast het geluid van stroompjes water kun je in de verte een bromtoon horen van het waterpompje. Als het verder helemaal stil is in de ruimte, kan dit gebrom als irritant ervaren worden. Een oplossing is om een handdoek onder de drinkfontein te leggen – hierdoor vermindert de bromtoon aanzienlijk.

Water verversen

Na enkele dagen hebben we het water in de drinkfontein vervangen. Officieel hoeft dit pas na een iets langere tijd omdat het filter in de fontein ervoor zorgt dat het water goed blijft. Tijdens het verversen van het water in het reservoir hebben we ook alle onderdelen even omgespoeld, zodat de fontein weer helemaal schoon was voor een nieuwe drinkervaring.

De Cat-It drinkfontein werkt niet meer naar behoren

Helaas bleek na deze eerste verversing de witte bloem niet meer goed te passen. Na enkele seconden werd de bloem iets omhooggeduwd door de waterkracht. Hierdoor veranderden de zes straaltjes die van de bovenkant van de wit-gele bloem stroomden in erg zielige waterstraaltjes.

De fontein is tevergeefs meerdere keren opnieuw uit elkaar gehaald en weer in elkaar geplaatst, in de hoop dat de fontein het weer ging doen zoals de eerste dagen het geval was. De bloem bleef echter steeds weer iets omhoogschieten, waardoor de waterstroompjes niet voldoende kracht meer kregen.

De drinkfontein werkt uiteraard nog steeds, want er blijft water omhooggepompt worden, waardoor er een constante beweging is. Onze kat bleef er ook gewoon uit drinken, maar wij als aanschaffers van deze Cat-It dronkfontein vinden het een teleurstellend resultaat.

Er is inmiddels een nieuwe drinkfontein van een ander merk aangeschaft, dus deze wordt nu gebruikt door onze kat. Onze andere kat houdt het liever bij zijn oude vertrouwde waterbakjes.