Sommige katten zijn gedurende een langere periode onrustig. Ze uiten dit op verschillende manieren, maar voor vrijwel elke onrustige kat geldt dat hij zich niet fijn voelt. Als het niet lukt om een onrustige kat op zijn gemak te stellen, dan kan dit nare gevolgen hebben. De kat is ongelukkig vanwege de onrust en kan hierdoor ongewenst gedrag gaan vertonen. Een mogelijke oplossing, die in elk geval het proberen waard is, is het gebruik van Feliway. Feliway helpt katten de rust weer te vinden.

Onrustige kat toont ongewenst gedrag

Een kat kan om verschillende redenen onrustig worden. Bijvoorbeeld doordat er een nieuwe kat in huis is gekomen of als er regelmatig een onbekende kat door de tuin voor het raam langs loopt. Katten zijn zeer gevoelige dieren en daardoor snel van slag zijn.

Elke kat gaat anders om met onrust en stress. Als een kat stress ervaart, is de kans groot dat hij ongewenst gedrag gaat vertonen. Dit is niet zijn bedoeling, maar hij weet geen andere manier om zijn stress te uiten. Mogelijke uitingen van ongewenst gedrag zijn:

  • krabben aan meubels waar hij dat normaal niet doet;
  • plassen op andere plekken dan de kattenbak, vanwege stress en om zijn terrein te markeren; en/of
  • luid of zielig miauwen.

Met dit ongewenste gedrag ben jij als baasje hoogstwaarschijnlijk niet blij, maar onthoud dat je kat het niet doet om jou te irriteren. Hij doet het omdat hij zich niet goed voelt. Het is dus belangrijk voor jullie allebei dat de kat zich weer lekker in zijn vel gaat voelen.

Hoe werkt Feliway voor katten?

Als je kat stress ervaart of onrustig is, dan kun je eerst nagaan of er iets is veranderd in huis. Is het mogelijk om aanpassingen te doen in huis waardoor je kat zich wellicht weer meer op zijn gemak voelt? Als dit niet mogelijk is of als je kat hier niet minder onrustig van lijkt te worden, dan kun je ervoor kiezen om Feliway te gebruiken. Feliway is speciaal ontwikkeld voor katten om ze rustig te maken en zich lekker in hun vel te laten voelen.

De werkwijze van Feliway is als volgt. Feliway bestaat uit vloeistof waarin feromonen zitten. Deze feromonen zijn vergelijkbaar met die van katten wanneer een kat bijvoorbeeld een kopje geeft. Katten geven kopjes als ze zich goed voelen. De feromonen die hierbij vrijkomen zijn voor mensen niet waarneembaar, maar katten ruiken deze geur wel heel goed.  De feromonen stellen een kat gerust. Feliway kan dus helpen om de natuurlijke feromonen van katten na te bootsen, in de hoop dat jouw kat hier goed op reageert.

Wat als niets helpt bij onrustige kat?

Als je voor je gevoel alles hebt geprobeerd om je kat te helpen zich weer fijn te voelen, neem dan contact op met de dierenarts. Misschien is er niets aan de hand, maar dan heb je dat in elk geval bevestigd gekregen van een professional. Mocht er wel iets lichamelijks met je kat aan de hand zijn, dan kan de dierenarts aangeven wat hieraan te doen is. En hopelijk knapt je kat hier dan alsnog van op, zodat jullie weer in rust en vrede kunnen genieten van jullie leven.