Als je nieuwe kat in een aparte ruimte zit om te wennen, bezoek je de kat regelmatig in zijn ruimte. Ga bij de kat zitten, praat tegen hem en kijk hoe hij reageert. Sommige katten zullen al snel naar je toekomen, kopjes geven en aandacht vragen. Andere katten zijn een stuk gereserveerder en kijken eerst graag enige tijd de kat uit de boom. Ook zullen er katten zijn die – om wat voor reden dan ook – vijandig zullen reageren naar je. Dit kan met de achtergrond van de kat te maken hebben. Bij veel katten is het helaas niet bekend hoe ze zijn opgegroeid en wat ze is overkomen in hun leven.

Het is erg belangrijk dat je een nieuwe kat de tijd gunt die hij nodig heeft om te wennen. Deze tijdsperiode kan zeer uiteenlopend zijn: van een uurtje in een aparte ruimte tot een week of langer.

Nieuwe kat wennen: niets forceren

Is de kat vijandig? Dan is er over het algemeen meer tijd nodig om de nieuwe kat te laten wennen en gerust te stellen. Probeer in elk geval niets te forceren!
Uiteraard wil je als nieuw baasje graag dat de nieuwe kat zich fijn voelt en dat hij gezellig kopjes geeft en op schoot komt liggen. Maar dit kan dus enige tijd duren.

Geef nieuwe kat wenruimte in aparte kamer

Kijk per keer wanneer je bij de kat in de ‘wenruimte’ bent hoe hij op je reageert. Gromt hij? Blaast hij naar je? Gebeurt dit elke keer als je binnenkomt en wordt het humeur van de kat daarna beter?
Probeer een patroon te ontdekken in het gedrag van de kat. En misschien kun je voor jezelf op een rij zetten wat het grom- of blaasgedrag eventueel kan veroorzaken: is de kat elke keer vijandig als je zijn ruimte binnenkomt? Dat is niet gek tijdens de eerste dagen dat je nieuwe kat bij jou woont. De kat weet immers niet wat hem te wachten staat en in welk huis hij zich nu precies bevindt.

Gegrom of geblaas is vaak zelfbescherming van een kat. Hij is bang, maar wil dit niet laten merken. Door te grommen of te blazen, hoopt de kat dat mensen en dieren die bij hem in de buurt komen gauw rechtsomkeert maken. Dan is de kust immers weer veilig voor de kat!

Geef de nieuwe kat de ruimte

Geef de nieuwe kat de ruimte en ga dus niet expres vlak naast hem zitten als hij dat duidelijk (nog) niet wil. Laat de kat zelf aangeven hoe hij de kennismaking wil laten verlopen.

Het helpt vaak om de kat te negeren. Dit klinkt gek, maar door de kat géén aandacht te geven, wordt hij júíst nieuwsgierig! Ga dus je eigen ding doen in de kattenkamer (pak een boek of je laptop) en wacht rustig af. Je zult zien dat de meeste katten in deze situatie het na een tijdje niet meer volhouden om niet op voorzichtige ontdekkingstocht te gaan!

Voortgang nieuwe kat per dag bekijken

Bekijk jullie vooruitgang per dag. Komt de nieuwe kat al kijken als je nieuwe brokjes in zijn voerbakje doet? Dat is mooi! Misschien kun je nu toewerken naar het geven van een snoepje – dat je steeds dichter bij jou neerlegt. Zo werken de kat en jij samen aan de gewenningsfase.

Je zult zien dat de nieuwe kat op een dag opeens aandacht vraagt, een kopje geeft en helemaal niet meer naar je gromt of blaast. Maar nogmaals: het verschilt per kat hoelang dit duurt. Het allerbelangrijkste is dat je geduld hebt, niet te veel te snel voor elkaar wilt krijgen én dat je de nieuwe kat respecteert en in zijn waarde laat.