Veel katten vinden het af en toe (of heel vaak) lekker om eens iets anders te eten dan kattenbrokjes. Ze snoepen dan stiekem van eten of drinken dat eigenlijk voor mensen bedoeld is. Veel kattenbezitters vragen zich weleens af of het eigenlijk wel goed is als een kat een hap neemt van iets dat eigenlijk voor het baasje is.

Op deze pagina vind je een overzicht van de meest voorkomende producten die katten weleens verorberen:

Mag mijn kat melk?

Een kat drinkt graag melk, maar de lactose is niet goed voor het maag-darmkanaal van de kat. Als gevolg hiervan kan je kat diarree krijgen. Het wordt afgeraden of je kat melk te geven. Er is eventueel speciale kattenmelk te koop, die vrij is van schadelijke stoffen voor je kat.

Mag mijn kat brood?

Sommige katten azen graag op boterhammen, terwijl andere katten brood totaal niet interessant vinden. Maar is het nemen van een hap van een boterham goed voor een kat? Als je kat snel een hap neemt van een boterham als je even niet oplet, dan is dat in principe ongevaarlijk voor je kat.

Wel moet je in je achterhoofd houden dat een boterham (vanwege het zetmeel) in verhouding 20 keer zoveel vult bij een kat als bij een mens. Een kat krijgt van een hele boterham dus extreem veel energie en zal bij herhaaldelijk boterhammen eten sneller dik worden. Ook kan je kat last krijgen van zijn maag-darmkanaal als er regelmatig brood verorberd wordt.

Mag mijn kat beleg dat op mijn brood zit?

Katten vinden sommige belegsoorten onweerstaanbaar en eten er graag van als je even niet oplet. Er zijn veel soorten broodbeleg, dus het geven van een compleet overzicht is niet mogelijk. Als richtlijn kun je uitgaan van hetgeen vermeld staat bij de verschillende categorieën beleg: zoet beleg, chocolade beleg, vleeswaren en kaas.

Mag mijn kat zoet beleg?

Zoet beleg, zoals jam, suiker, vruchtenhagelslag: een hapje of een lik van je broodbeleg kan in principe geen kwaad. Toch moet het geen gewoonte worden, want suikers hebben op een kat van slechts een paar kilo veel meer invloed dan op een mens. Je kat kan dus hyperactief worden en zal een deel van de in zich opgenomen energie omzetten in vetten.

Mag mijn kat chocolade?

Voor alle soorten chocolade geldt: GEVAAR!! Chocolade of een vormvariant ervan kan dodelijk zijn voor een kat. Laat je kat dan ook nooit de kans krijgen om een boterham met chocopasta of hagelslag op te peuzelen, een hap te nemen van een reep chocola of een paaseitje op te eten. Katten hebben er zelf geen idee van dat ze absoluut geen chocola moeten binnenkrijgen, dus jij moet je kat in bescherming nemen tegen zichzelf.

Heeft je kat toch chocola binnengekregen? Neem dan direct contact op met de dierenarts! Vanaf een bepaalde hoeveelheid is het noodzakelijk om een kat een middel toe te dienen waardoor het gaat overgeven, zodat de maag geledigd wordt. Op deze manier komen de chocolade gifstoffen niet in de rest van het lichaam van jouw kat.

Mag mijn kat vleeswaren?

Katten houden bijna allemaal van vlees! Als je vleeswaren op je boterham wilt doen of vlees bereidt voor het avondeten zal je kat alert zijn. Stel dat er een stukje vlees valt, dan zal je kat geen seconde twijfelen en toeslaan! Maar is vlees goed voor een kat?

Sommige katten krijgen dagelijks of eens in de zoveel tijd vlees in de vorm van natte brokjes (natvoer). Dat vlees is speciaal voor katten samengesteld en is dus geschikt om te eten. Wel hebben sommige katten door het eten van veel vlees als natvoer sneller last van overgewicht. Houd dit dus in de gaten bij jouw kat. Een kat kan ook prima zonder natvoer en zijn hele leven droogvoer (kattenbrokjes) eten. Wel is het voor deze katten extra belangrijk dat er altijd ruim voldoende water beschikbaar is om te drinken.

Vleeswaren als beleg of een stukje vlees uit de pan zijn voor katten vaak al snel te zout. En als een kat te zout eet, dan heeft dit onder andere effect op zijn nieren. Heel af en toe een klein stukje snoepen kan niet veel kwaad, maar let op dat het geen gewoonte wordt.

Ook hierbij geldt dat een klein stukje vlees voor een kat te vergelijken is met een enorm stuk vlees voor een mens. Een kat krijgt dus al snel te veel van iets binnen. En te veel is vaak schadelijk (maag-darmklachten, nierklachten, risico op overgewicht).

Mag mijn kat kaas?

Veel katten zijn dol op kaas! Maar is kaas wel goed voor een kat? Het antwoord is (helaas): eigenlijk niet. Kaas is net als veel ander ‘menseneten’ te zout en te vet voor katten. Van zuivelproducten, en dus ook van kaas, kunnen katten diarree krijgen. Dit is de oorzaak van problemen aan het maag-darmkanaal door het eten van kaas.

Te zout eten (dus ook zout in kaas) is een gevaar voor de nieren van de kat. Ook voor kaas geldt dat een heel klein stukje niet direct kwaad kan, maar maak er vooral geen gewoonte van.

Mag mijn kat vis?

Vis wordt vaak verwerkt in natvoer voor katten. Net zoals vlees. Vis in kattenvoer is prima, want het is speciaal voor katten gemaakt. Mag een kat ook een gewone vis die je als baasje zijnde ook graag eet?

Dat hangt vooral van de bereiding van de vis af. Is de vis nog niet bereid in een gerecht, maar nog ‘onbewerkt’ (dus zonder toevoegingen als zout of sauzen)? Dan kan een stukje van jouw vis geen kwaad voor je kat. Het gaat dan om een ‘puur’ product. Houd wel in gedachten dat voor al het eten geldt: een in jouw ogen wellicht erg kleine portie voor je kat is in werkelijkheid voor het kattenlijf al een enorme maaltijd. Let dus op dat je kat niet te veel binnenkrijgt.