Volwassen poezen en katers lijken vergeleken met een kitten misschien net iets minder schattig, maar waarop baseer je dat? Juist, op de grootte van de kat. Maar ook een volwassen kat kan er schattig uitzien!

En vergeet niet dat een kitten de eerste weken en maanden nog schattig klein is, maar dat hij in snel tempo in gewicht en grootte zal toenemen. Voor je het weet, is je kitten opgegroeid tot een volwassenen kat. Dus de schattigheidsfactor hoeft zeker geen reden te zijn om niet voor een volwassen poes of kat te kiezen.

Een poes of kat die ongeveer anderhalf jaar oud is, wordt gezien als een volwassen kat. Al worden sommige katten in het asiel al als volwassen omschreven als ze zes maanden of ouder zijn. Het is dan officieel geen kitten meer, ‘dus’ is het een volwassen kat.

De dankbaarheid bij het adopteren van een volwassen kat is enorm. Het dier heeft immers al een thuis gehad (of misschien zelfs al meerdere woonplekken), maar moest daar weg. De kat wil heel graag vastigheid in zijn leven en verdient het ook om een vaste plek te krijgen waar hij zich kan settelen.

Iets waar je rekening mee moet houden, is dat een volwassen kat ergens anders is opgegroeid. Soms is zijn achtergrond bekend, maar vaak is dat ook niet het geval (met name bij veel asielkatten).

Een volwassen kat is al gevormd en heeft bepaalde karaktereigenschappen die hij in het leven vóórdat hij bij jou kwam heeft ontwikkeld. Uiteraard kun je een volwassen kat nog proberen ‘bij te sturen’ in zijn gedrag, maar hier zal over het algemeen behoorlijk wat tijd in gaan zitten.

Het gedrag van een kat – dat hij al jaren vertoond – zal niet zomaar veranderen naar het soort gedrag dat jij misschien liever bij hem ziet.

Als je kiest voor een asielkat, dan krijg je bij het asiel informatie over de aanwezige katten. Als er bekend is waar een kat vandaan komt en wat zijn achtergrond is, dan krijg je die informatie uiteraard te horen. Maar bij veel asielkatten is het helaas gissen naar de redenen van bepaald gedrag.

Asielkatten die voor wat langere tijd in het asiel zitten, ‘kennen’ de asielmedewerkers inmiddels best goed, dus ook over die katten zijn karaktereigenschappen inmiddels bekend. Uiteraard kan een kat in het asiel zich bij jou thuis alsnog anders opstellen. Het blijven levende dieren, dus het is niet 100 procent zeker te voorspellen hoe een kat zich bij jou thuis zal gedragen.