Veel katten krijgen er weleens mee te maken: wormen. De meeste wormen die bij katten voorkomen zijn de spoelworm en de lintworm.

Besmetting met spoelwormen

Een kitten raakt vaak besmet met spoelwormen in de baarmoeder, dus al voor de geboorte, of na de geboorte via het drinken van de moedermelk. Naast deze besmetting bij kittens kunnen ook oudere katten last krijgen van spoelwormen. De besmetting vindt plaats via andere dieren (denk aan muizen, ratten en vogels), via vlooien die op de kat springen of door uitwerpselen van andere dieren.

Besmetting met lintwormen

Katten kunnen besmet raken met een lintworm via andere dieren, zoals vlooien, muizen en vogels en eveneens via de uitwerpselen van andere dieren.

De lintworm is een speciaal soort worm omdat hij opgebouwd is uit verschillende deeltjes. Deze deeltjes van zijn wormenlichaam kan de lintworm loslaten. De lintworm laat dus zo nu en dan een deel van zijn lichaam achter en zo ontstaan er meerdere wormen in een besmette kat.

Ziektebeeld wormen bij katten

Een kat die last heeft van wormen vertoont de eerste tijd geen ziekteverschijnselen. In deze periode kan de worm echter wel ongestoord zijn gang gaan en kan de worm zich verveelvuldigen. Als je kat na een tijdje wél ziekteverschijnselen krijgt, is de kans groot dat er inmiddels veel wormen in de kat aanwezig zijn.

Om besmetting met wormen te voorkomen bij je kat, is ontwormen erg belangrijk. Heb je een nieuwe kat (kitten of volwassen kat) in huis? Ontworm deze kat dan voor de zekerheid direct, zodat wormen geen kans krijgen én zodat deze nieuwe kat anders mogelijk aanwezige wormen niet overdraagt aan je andere katten!

Katten ontwormen

Het ontwormen van volwassen katten dient vier keer per jaar te gebeuren. Dit geldt zeker voor katten die ook buiten komen.

Heb je een binnenkat? Dan is het ook verstandig om je kat te ontwormen. De kans op besmetting is iets kleiner dan wanneer je kat ook naar buiten zou gaan, maar toch loopt ook een binnenkat het risico om besmet te worden. Hoe dat komt? Jij loopt zelf wel regelmatig naar buiten en via je schoenen kun je parasieten mee naar binnen nemen. Via deze weg kan je kat alsnog besmet raken.

Er zijn tegenwoordig bij veel winkels kattenontwormtabletjes verkrijgbaar. Niet alleen bij dierenwinkels, maar ook bij drogisterijen en andere winkels. Het verdient aanbeveling om de ontwormtabletten via je dierenarts te kopen. Zo weet je dat je kat verzekerd is van de beste én de juiste ontwormtabletjes.