Als een kat geopereerd wordt, scheert de dierenarts een deel van de vacht weg. Soms lijkt het alsof er onnodig veel vacht wordt weggeschoren, maar daar blijkt een reden voor te zijn! De dierenarts werkt in het belang van de gezondheid van jouw kat en houdt hier ook rekening mee bij het wegscheren van de vacht.

Kat operatie ondergaan

Er zijn verschillende redenen waarom een kat een operatie moet ondergaan. De minst erge operaties zijn het castreren of steriliseren (neutraliseren) van de kat, want bij deze operaties is de kat gelukkig gewoon gezond! Bij vrijwel alle andere operaties zal de kat ziek zijn of pijn hebben, waardoor er een operatieve ingreep nodig is.

Aan bijna elke operatie van de kat gaat het wegscheren van een deel van de vacht vooraf. Afhankelijk van welk lichaamsdeel van de kat geopereerd zal worden, zal er veel of weinig vacht weggeschoren worden.

Kleine snede bij operatie kat

De dierenarts probeert tijdens een operatie van een kat altijd zo netjes mogelijk te werken, net zoals dat bij operaties bij mensen gaat. Dit betekent dat de snede in het lichaam zo klein mogelijk wordt gehouden. Dit heeft niet alleen als reden dat een kleinere snede een eventueel kleiner litteken oplevert.

Door de snede zo klein mogelijk te houden, blijft ook het infectiegevaar zo klein mogelijk. Met een kleine snede in het kattenlichaam is de kans minder groot dat de wond na de operatie zal ontsteken.

Vacht kat scheren bij operatie

Ongeacht welk deel van het lichaam van de kat geopereerd moet worden; de kans is groot dat er vacht weggeschoren moet worden. Dit scheren van de vacht heeft verschillende redenen.

De dierenarts scheert een deel van de vacht van de kat weg om beter zicht te hebben tijdens de operatie. Zo kan de dierenarts beter bij het te opereren lichaamsdeel en belemmert de (bij sommige katten zeer dikke) vacht het zicht niet.

Daarnaast is het wegscheren van de vacht van de kat noodzakelijk om infectiegevaar terug te dringen. In de vacht van de kat zit vaak viezigheid (ook al kun je die met het blote oog niet altijd direct zien). Als de operatiewond open is, dan moet de vacht dus niet in de buurt aanwezig zijn. Want anders kan het vuil uit de vacht in de wond komen, met als gevolg een mogelijke ontsteking in het lichaam van de kat.

Waarom wordt er extra veel vacht weggeschoren?

De dierenarts neemt geen enkel risico als hij jouw kat opereert. Hij zal de vacht van de kat dan ook ruim wegscheren, zodat er geen vacht meer in de buurt van de te opereren plek aanwezig is. Zo kunnen er geen bacteriën uit de vacht via de operatiewond in het lichaam terechtkomen. Het is dus heel fijn dat er veel vacht wordt weggeschoren, want dit is in het belang van het herstel en de gezondheid van jouw kat!

Als de dierenarts de vacht heeft weggeschoren, zal hij de huid van de kat eerst ontsmetten door deze te reinigen en steriel te maken. Zo is de kans op infecties minimaal. Daarna zal de dierenarts pas de snede maken; op dat moment gaat de operatie pas daadwerkelijk van start.