Desiree van PerfecteKat.nl is kattentrimster aan huis. Hieronder geeft ze uitleg over haar werkwijze en tips om de vacht van je kat in goede conditie te houden!

Werkwijze van kattentrimster Desiree

PerfecteKat.nl‘Ik werk volgens de vacht-, huid- en katvriendelijke trimmethode. Dat betekent dat ik vachtbesparend werk. Klitten worden voorzichtig verwijderd en vilt zo nodig weggeschoren. De gezonde vacht wordt zo veel mogelijk gespaard. Ik maak geen gebruik van waskooien, scherpe ontwollers en Furminators.’

Heb je vragen over vachtverzorging?
Mail naar: info@perfectekat.nl of bel/WhatsApp naar: 06-516 91 752.
Vachtverzorgingssets zijn verkrijgbaar via: HondenenKattenZooi.nl.

4 tips om de vacht in goede conditie te houden

Tip 1: Sluit medische oorzaken uit

Merk jij dat jouw kat ineens of elk jaar flinke viltplekken of klitten heeft? Dan is het noodzaak om medische oorzaken uit te sluiten. Een dierenarts kan voor jou checken of jouw kat gezond is. Een jaarlijkse check bij een dierenarts is sowieso geen overbodige luxe. Katten zijn meester in het verbergen van pijn, dus als er iets aan de hand is, dan merk je het niet zo snel.

Er kunnen tal van redenen zijn waarom een kat zijn/haar eigen vacht niet goed verzorgt of er niet goed bij kan. Ook verkeerde voeding of allergie kunnen zorgen voor een slechte vacht.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Stress (nieuw gezinslid, verhuizing etc.)
  • Overgewicht
  • Artrose/gewrichtsproblemen
  • Gebitsproblemen
  • Ouderdom

Tip 2: Kam niet elke dag

Wanneer een kat in de rui is, is het enorm verleidelijk om elke dag te kammen. Veel mensen denken: hoe meer eraf komt, hoe minder ik in huis heb. Dat klinkt aan de ene kant heel aannemelijk, maar schijn bedriegt.

Beperk het kammen tot één keer per week. Controleer wel dagelijks met je vingers of er (beginnende) klitten/viltplekjes zijn of teken/vlooien. Pluis de klitten uit met een metalen kam of met je vingers.

Tip 3: Gebruik de juiste kammen

Gebruik een grove metalen kam (deze zijn ook bij mij verkrijgbaar).
De slicker borstel is ook een aanrader. Maak hiermee korte haaltjes over de vacht. Gebruik tijdens de rui een microvezeldoek om losliggende haren te verwijderen. Maak een doekje licht vochtig en aai hiermee dagelijks, of om de dag, je kat. De losse haren aai je er vanaf en vind je dus niet meer in huis!

Tip 4: Schakel een vachtvriendelijk trimster in

Vilt doet pijn bij de kat, want het trekt de huid samen. Lukt het jou niet om klitten/vilt te verwijderen? Schakel dan een vachtvriendelijk trimster in.

Wintervilt

Tijdens koude dagen is de lucht extra droog. De vacht is dan op volle sterkte om de kat warm te houden. De vacht bevat veel oudere haren welke ‘slijten’.
Hierdoor is de kwaliteit minder en blijven makkelijk aan elkaar kleven. Een vacht kan hierdoor sneller klitten/vervilten.

Tekst: Desiree de Rue, PerfecteKat.nl
__________________________________________________

Wees wijs met wol

Vacht van katten ontwollen wordt sterk afgeraden. Jet Bijen van Praktijk voor Huid en Vacht in Aardenburg legt precies uit waarom wolharen in de kattenvacht essentieel zijn.

Helaas worden er nog steeds kammen, zoals Furminators en rubber borstels, bij dierenartsen, dierenwinkels en zelfs bij supermarkten verkocht. Doel van deze attributen, maar ook van andere ontwolharken en dichtbetande kammen is het uittrekken van de onderharen, ook wel wol genoemd.

Echter dit ‘ontwollen’ kent zeer nadelige gevolgen. De genoemde gereedschappen verwoesten de ondervacht, dus jonge én oude wolharen in één keer. De haarknopjes (‘haarfabriekjes’) die voor productie van wolharen zorgen moeten onmiddellijk aan de slag om nieuwe te maken, de huid- en vachtfunctie wordt zonder deze wolharen gestoord.
Men roept door de wol uit te trekken dus feitelijk een nieuwe verhaarcyclus op.

Essentiële functies van wolharen in kattenvacht

Wolharen komen in elke kattenvacht voor en hebben essentiële functies:

1. Isolatie

Ze vormen door middel van vasthouden van lucht een ‘thermos’-laag op de huid, om de lichaamstemperatuur op 38° of 39°C te houden in koude of hete omstandigheden.

2. Distributie van voeding voor huid en haar

Wolharen zijn de transportladders voor talgvet en vocht, (de voeding voor huid en vacht), naar haren en huid.

3. Bescherming deel I – zon

Ze vormen een dicht scherm tegen schadelijke UV-A- en UV-B-straling.

4. Bescherming deel II – mechanische schade

Bij passeren van takjes, prikkeldraad en bij bijvoorbeeld het zichzelf krabben, zijn er altijd losstaande wolharen die zichzelf ‘opofferen’ zodat de belangrijkere dekharen en de huid gespaard blijven. Vervanging van die wolharen is namelijk binnen zes weken gebeurd, op de dekharen moet nog veel langer gewacht worden.

5. Vorming en handhaving huidmilieu

De vacht en de huid samen vormen de leefomgeving van talrijke micro-organismen, de huidflora. Dit is een vredesleger van bacteriën, virussen, gisten, schimmels en parasieten die geen ruzie maken zolang ze maar in balans met elkaar zijn. De voor hen belangrijke chemische atmosfeer in hun leefomgeving wordt bestendigd door een intacte vacht, ‘het parapluutje’.

Vallen er gaten in die vacht, en/of zelfs de huid, dan kunnen foute individuen, zoals een ziekmakende bacterie of een schimmel, in dat defecte deel een infectie beginnen. Ook allergenen hebben meer kans een gevoelige huid te tergen als de vacht, de paraplu dus, een lekje heeft.

De vijf genoemde punten betreffen de uitleg waarom wol onmisbaar is en zeker niet uitgetrokken moet worden.

Drie afbeeldingen ter illustratie

Het eerste plaatje is een haarzakje waarin de dekhaar rood is ingetekend. De oudste en beschadigde wolharen zijn aan vervanging toe (blauw). De jonge, net ingegroeide wolharen zijn groen.
De vervanging gaat altijd gefaseerd, de wolharen zullen niet allemaal tegelijk de haarzakjes verlaten. Zo worden hiaten in de functies van de wolharen voorkomen.

In de tweede en derde afbeelding zie je schematische plaatjes van wat bij punt 5 is uitgelegd. De foute jongens overmeesteren het vredesleger, en vermeerderen zich onmiddellijk op veroverd gebied.

Wolharen-kattenvacht
Tekst en afbeeldingen: Jet Bijen, Praktijk voor Huid en Vacht, Aardenburg