In de winterperiode passen mensen zich aan aan de koudere weersomstandigheden. Katten regelen een wintervacht, zodat de kou ook voor hen goed te doorstaan is. Er zijn echter enkele menselijke acties die voor een kat in de winter verkeerd uit kunnen pakken. Let dus op de volgende punten gedurende de winterperiode voor je kat.

Katten in de sneeuw

Als je kat graag buitenkomt, zal hij waarschijnlijk ook gewoon naar buiten gaan als er sneeuw ligt. Sneeuw blijft iets fascinerends voor dieren: waar komt het opeens vandaan en wat is het precies voor substantie?

Veel dieren, waaronder katten, nemen dan ook weleens een ‘hapje’ sneeuw. Dit is niet te voorkomen en bij een geringe hoeveelheid meestal niet schadelijk. Het is echter niet goed voor katten als ze veel sneeuw binnenkrijgen.

Gevolgen van (te) veel sneeuw eten bij katten zijn dat ze last van hun buik kunnen krijgen, waardoor ze diarree kunnen krijgen of over kunnen gaan geven. Mocht dit vaker dan eenmaal gebeuren na een buitenwandeling, dan is het raadzaam om de dierenarts te raadplegen.

Antivries dodelijk voor katten

Als het gaat vriezen, gebruiken veel mensen antivries. Dit is een handige hulp voor uw auto in de winterperiode, maar vaak is niet bekend dat antivries ook gevaren met zich meebrengt.

Een heel klein beetje antivries binnenkrijgen, kan al dodelijke gevolgen hebben voor katten! Let er dus goed op dat de antivries nergens geknoeid wordt en goed wordt opgeborgen na het gebruik. Eén geknoeid druppeltje kan een kat uiteindelijk al fataal worden.

Ben je bang dat je kat wellicht tóch antivries binnen heeft gekregen? Dit kan het geval zijn als de kat opeens veel gaat drinken en plassen, moet overgeven en/of neurologische problemen lijkt te hebben.

Bij ook maar enig vermoeden van antivries binnenkrijgen bij een kat kun je het beste direct naar de dierenarts gaan.

Irritatie voetzooltjes door pekel bij katten

Als je kat veel buiten loopt en daarbij ook wegen bewandeld waar gestrooid wordt in vriesperiodes, kan je kat last krijgen van geïrriteerde voetzooltjes. Pekel kan aan de voetkussentjes kleven en soms samen met ijsresten voor irritatie zorgen van de huid.

Voor honden zijn er speciale ‘schoentjes’ om deze problemen te voorkomen, maar de voetjes kunnen ook vóór een wandeling behandeld worden. Bijvoorbeeld door de voetjes in te smeren met vaseline of een speciale balsem die bij veel dierenartsen te verkrijgen is in de winter.

Bij katten is het vaak wat lastiger om hier iets aan te doen. Als je kat terugkomt van een buitenwandeling is het handig om de voetjes te controleren. Mocht je kat het toelaten dan kunnen de voetjes afgespoeld worden met lauw water. Een wellicht iets makkelijkere optie is om een handdoek met lauwwarm water nat te maken en hiermee de voetjes van je kat schoon te maken.

Zo voorkom je eventuele irritatie van pekel en/of ijsresten aan de voetjes van je huisdier.

Katten drinken soms minder in de winter

Katten die vaak buiten komen, hebben veelal de gewoonte om buiten op zoek te gaan naar drinken. Zo drinken veel katten uit vijvers of andere plekken waar in de lente, zomer en herfst water te vinden is. Tijdens vorst vallen veel van deze drinkplekken voor katten weg. Hierdoor drinken veel katten in deze periode een stuk minder dan normaal én dan eigenlijk zou moeten.

Ondanks dat je kat bij jou thuis ook zijn standaard drinkbakje heeft staan, kan het zijn dat je kat in de winterperiode minder drinkt. Katten vinden het leuk om zélf een drinkplek ‘te vinden’ en daarom wordt het standaard drinkbakje soms genegeerd.

Hoe los je dit op in de winter? Zorg ervoor dat je kat in huis op meerdere plekken water kan drinken. Zet wat extra drinkbakjes o verschillende plekken in huis neer, zodat je kat uit nieuwsgierigheid uit de nieuwe waterbakjes gaat drinken.

Komt je kat veel buiten in de winter? Plaats dan buiten een of meerdere drinkbakjes, waarvan je het water zelf in de gaten kunt houden (zodat het niet alsnog bevriest). Zo creëer je voldoende mogelijkheden voor je kat om toch lekker veel te kunnen drinken in de winter.

Als een kat te weinig drinkt, kan de kat last krijgen van obstipatie en/of blaasontsteking.

Kat onder motorkap auto in winter

Tot slot een waarschuwing die bij velen wel bekend is, maar die we toch graag ook hier willen vermelden. Veel katten zoeken in de winter naar lekker warme plekjes om te liggen. Als een kat veel buiten komt, zal hij in de winter dan ook graag de warmste plekjes opzoeken.

Een (niet-elektrische) auto die na een ritje geparkeerd wordt, houdt nog een behoorlijke tijd een warmte motorkap. En dat vindt een kat natuurlijk heerlijk! Een kat kan zich helemaal verstoppen onder de motorkap. Zo creëert hij een veilig en warm holletje voor zichzelf om lekker te kunnen slapen.

Pas dus goed op als je met de auto op pad gaat in een koude periode. Katten die zich onder de motorkap verstoppen, merk je helaas nauwelijks op. Met als gevolg dat er onbedoeld een kat op een van de autobanden kan belanden als je gaat rijden. Check dus voor vertrek of je auto ‘katvrij’ is, zodat je veilig op weg kunt gaan.