Als je kat zich krabt, zeg je misschien weleens voor de grap: misschien heeft hij vlooien! Maar houd er rekening mee dat vlooien bij katten vaker voorkomen dan je denkt. Wat te doen bij vlooien?

Waarom zitten vlooien op katten?

Vlooien gebruiken de vacht van katten om zich te voeden. Ze bijten de kat en voeden zich via het bloed van de kat. Daarnaast leggen vlooien hun eitjes in de vacht van de kat. Zo liggen de vlooieneitjes namelijk goed beschermd in plaats van dat de vlo zijn eitjes zomaar ergens in de kamer zou leggen. De eitjes vallen echter vaak van de vacht af en worden zo dus ongemerkt door het huis verspreid!

Vlooien leggen veel eitjes en de voortplanting gaat ontzettend snel. Een vlo kan tientallen eitjes per dag leggen. Deze eitjes zullen na enkele dagen al uitkomen en de larfjes nestelen zich in gaten, hoeken en spleten in huis of ze lopen door de vacht van uw huisdieren. De larfjes verpoppen zich na een paar weken en uiteindelijk komt hier een nieuwe vlo uit voort.

Hoe herken je vlooien bij katten?

Bij katten met een lichte huidskleur worden vlooien eerder en makkelijker opgemerkt dan bij donkerharige katten. Een vlo is een heel klein beestje dat zich nestelt in de vacht van de kat. Als je het beestje (een donker puntje in de vacht) wilt weghalen, is de kans groot dat de vlo wegspringt, verder de vacht in.

Helaas is er een niet zo’n fijne stelregel: als je 1 vlo ziet op je kat, is dit waarschijnlijk slechts 1 procent van de vlooien die zich daadwerkelijk rond de kat bevinden.

Hoe komt een kat aan vlooien?

Als je kat weleens naar buiten gaat, is het niet vreemd dat er regelmatig vlooien op de kat springen. De kat loopt de vlooien buiten op en neemt ze mee naar binnen, waar de vlooien zich voortplanten.

Komt je kat nooit buiten? Ook dan kan je kat besmet raken met vlooien. Vlooien leven op veel plekken en zijn zo klein dat jijzelf ook ongemerkt vlooien mee naar huis kunt nemen. Bijvoorbeeld doordat je op bezoek bent geweest bij mensen met huisdieren waar ook vlooien leven.

Vlooien bestrijden bij katten

Het bestrijden van vlooien bij katten bestaat uit twee delen:

  • de kat zelf behandelen tegen vlooien
  • het hele huis behandelen tegen vlooien

Allereerst heb je een vlooienbestrijdingsmiddel nodig om je kat te behandelen. Heb je meerdere katten of ook honden? Dan is het nodig om alle dieren te behandelen. Ook als je geen vlooien op de andere dieren hebt gezien, is de kans bijna 100 procent dat ook de andere dieren inmiddels last hebben voor vlooien.

De beste vlooienbestrijdingsmiddelen kun je bij de dierenarts kopen. De dierenarts kan je ook adviseren hoe vaak je het middel dient te herhalen. De meeste antivlooienmiddelen dienen elke maand bij elk dier toegediend te worden.

Nadat de kat(ten) behandeld zijn is het tijd om je huis te behandelen. Zoals je hebt gelezen, kunnen vlooien en larfjes zich inmiddels overal in huis bevinden… Dit betekent dat je met een goede antivlooienspuitbus (bijvoorbeeld die van Roxasect) elke ruimte in huis grondig moet behandelen. Eerst stofzuigen, dan spuiten en vervolgens de ruimte luchten. Als het vlooienbestrijdingsmiddel opgedroogd is, mogen de huisdieren de ruimte weer in.

Soms is het nodig om alle ruimtes in huis nogmaals te behandelen, want vlooien en larfjes laten zich niet zomaar uit huis verbannen.

Geen last van vlooien bij katten?

Dat is heel fijn! En om ervoor te zorgen dat dit zo blijft, is het belangrijk om je katten maandelijks te behandelen met een antivlooienmiddel. Vaak wordt er gebruik gemaakt van pipetjes die leeggespoten worden in de nek van de kat, tussen de schouderbladen.

Er zijn verschillende merken met antivlooienmiddel. Soms werkt een goed merk niet meer omdat de vlooien resistent blijken te zijn, dus dan is het tijd om van merk te wisselen. Elk merk heeft net een andere samenstelling. Bekende merken zijn Frontline (verkrijgbaar bij de dierenwinkel) en Stronghold (verkrijgbaar via de dierenarts).

Naast antivlooienmiddel via pipetjes zijn er ook antivlooienhalsbanden.