Vaak krijgen katten dezelfde soort voer gedurende een lange periode. Hier is niets mis mee. Soms komt er echter een moment waarop je kat moet overstappen op een nieuw soort voer, bijvoorbeeld vanwege een (al dan niet tijdelijk) dieet van de kat. Voor het overstappen op een ander soort voer kun je onderstaand stappenplan volgen.

Nieuw voer introduceren bij de kat

Sommige katten zijn behoorlijk kieskeurig en zullen niet zomaar een ander soort voer accepteren. Andere katten eten (bijna) alles wat ze voorgeschoteld krijgen. Welk soort kat je ook hebt, het is in beide gevallen raadzaam om de overgang naar een nieuw soort voer geleidelijk te laten verlopen.

De werkwijze die door dierenartsen geadviseerd wordt is om het nieuwe voer in stapjes aan je kat te geven gedurende een week. Door elke dag een klein beetje nieuw voer te mengen met het oude vertrouwde voer kan de kat rustig wennen aan het nieuwe voer.

Gedurende de ‘introductieweek’ wordt de hoeveelheid nieuw voer steeds wat meer en zal de hoeveelheid oud vertrouwd voer steeds meer afnemen. Na een week zal je kat dan helemaal overgestapt zijn op het nieuwe voer.

Stappenplan nieuw voer introduceren kat

Je neemt een week de tijd om je kat te laten ‘overstappen’ op de andere voersoort. Dit betekent dat je gedurende zeven dagen het nieuwe voer gaat introduceren bij je kat. Hiervoor kun je de volgende verhoudingen aanhouden per dag:

Dag 1 en 2
Eén kwart nieuw voer mengen met driekwart oud vertrouwd voer.

Dag 3 en 4
De helft nieuw voer mengen met de helft van het vorige voer.

Dag 5 en 6
Driekwart nieuw voer mengen met een kwart van het vorige voer.

Dag 7
Honderd procent nieuw voer geven. Het oude voer wordt vanaf vandaag niet meer toegevoegd.

Hoeveelheid nieuw voer voor je kat

De verhoudingen die hiervoor genoemd zijn gedurende de introductieweek betreffen de dagelijkse hoeveelheid voeding die je kat voorheen ook kreeg. Als je kat tweemaal daags droogvoer krijgt, moet de hoeveelheid dus verdeeld worden over twee porties per dag.

Soms zal er een andere hoeveelheid voer aan een kat worden gegeven, tegelijk met de introductie van een nieuw soort voer. Bijvoorbeeld omdat je kat dieetvoer krijgt omdat hij (ook) moet afvallen.

Indien je kat minder voer krijgt dan hij gewend was, is het ook noodzakelijk om het ‘afbouwen’ van de oude vertrouwde hoeveelheid naar de nieuwe hoeveelheid geleidelijk aan te pakken. Zo kan je kat er rustig aan wennen dat de dagelijkse hoeveelheid voer zal afnemen.

Voor het afbouwen van de hoeveelheid voer kun je eveneens zeven dag de tijd nemen. Elke dag kun je iets minder voer geven totdat je na een week op de nieuwe gewenste hoeveelheid voeding uitkomt.

Pas de hoeveelheid voer voor je kat nooit zelf drastisch aan!

Het lijkt voor mensen misschien een kleine verandering in de voedselinname, maar de invloed op een kat is vaak groter dan we denken.

Vermoed je dat je kat overgewicht heeft? Overleg dan met de dierenarts wat een juiste hoeveelheid voer is voor je kat en vraag hoe je de nieuwe dagelijkse hoeveelheid het beste kunt doorvoeren in jullie dagelijks ritme.