Je bent dol op je kat en je geniet dagelijks van zijn aanwezigheid. Waarschijnlijk ben je zelden bezig met de gedachte dat hij er op een dag niet meer zal zijn. Katten kunnen tot wel twintig jaar oud worden, maar er zal een dag komen dat jij jouw kat overleeft. Een kat inslapen is een ingrijpende gebeurtenis, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Hoe kun je het beste omgaan met kat inslapen als het zover is?

Afscheid kat voor iedereen anders

Als je kat dood gaat of als je hem laat inslapen, komt er een moment van afscheid nemen van je geliefde kat. De manier van afscheid nemen en hoe iemand hiermee omgaat, verschilt per persoon. Het belangrijkste is dat je kiest voor een afscheid waar jij je goed bij voelt en waar je achteraf vrede mee kunt hebben.

Volwassenen gaan vaak op een andere manier met de dood om dan kinderen. Heb je kinderen en komt je kat te overlijden? Probeer er dan voor te zorgen dat je kinderen begrijpen wat er aan de hand is en waarom er bepaalde keuzes worden gemaakt. Zo zal een kind de situatie van kat inslapen beter kunnen accepteren en uiteindelijk ook verwerken.

Kat inslapen of overleden

Bij de mogelijke keuzes en verwerking is er een verschil bij de manier van overlijden. Het komt helaas niet heel vaak voor dat een kat op respectabele leeftijd vredig thuis in zijn favoriete mandje dood zal gaan.

Vaker komt het voor dat een kat ziek is en dat jij als baasje de beslissing kunt nemen om voor kat inslapen te kiezen. Een vreselijke beslissing, maar in veel ziektesituaties wel de beste verlossing voor je kat.

Wat helaas ook kan gebeuren, bij katten die buiten komen, is dat de kat buiten dood gaat. Bijvoorbeeld door een aanrijding met een auto. Een afschuwelijk scenario, maar ook in deze situatie is het onvermijdelijke moment van afscheid nemen daar.

Beslissen kat inslapen of niet

Als je kat ongeneeslijk ziek is, zal de dierenarts je adviseren om te kiezen voor kat inslapen. Soms wordt er gezegd dat je er ook voor kunt kiezen om je kat mee naar huis te nemen, waar hij zelf op korte termijn zal overlijden. Als je kat pijn heeft, is de meest diervriendelijke oplossing om je kat in te laten slapen. Hoe vreselijk die beslissing ook is.

Als je ervoor kiest om je kat mee naar huis te nemen om in zijn eigen vertrouwde omgeving dood te gaan, dan zal het helaas vaak ook niet lang meer duren voordat je afscheid moet nemen van je dierenvriend.

Bij sommige dierenartspraktijken bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor je kat thuis inslapen. Zo verlos je je kat uit zijn lijden, maar laat je dit wel plaatsvinden in zijn eigen omgeving in plaats van in de dierenartspraktijk.

Uitleg voor kind: kat inslapen

Betrek je kinderen bij het proces en leg ze de situatie uit. Zorg ervoor dat ze gehoord worden en dat je hun mening serieus neemt. Leg aan je kinderen uit dat de kat heel ziek is en helaas niet meer beter gemaakt kan worden door de dierenarts. De kat heeft veel pijn en jullie kunnen ervoor kiezen om de kat geen pijn meer te laten hebben.

Het woord ‘inslapen’ valt bij sommige kinderen niet goed. Ze denken namelijk dat inslapen en ‘gaan slapen’ ongeveer hetzelfde is. Als ze zien dat jullie kat nooit meer wakker wordt na het inslapen, kan dit bij kinderen angst veroorzaken om zelf nog te gaan slapen. Aangezien het woord ‘euthanasie’ behoorlijk lastig is, kun je ervoor kiezen om het inslapen te omschrijven. Bijvoorbeeld door te zeggen dat jullie de kat helpen met dood gaan.

Zorg er in elk geval voor dat je duidelijk bent naar je kinderen toe. Hoe moeilijk dit ook zal zijn. Vertel ook dat het heel normaal is dat mensen huilen of verdrietig zijn als er een dier dood gaat. Soms voelt het heel oneerlijk (waarom moest juist júllie kat ziek worden?). Al deze gevoelens mogen aanwezig zijn.

Verwerking kat inslapen

Zowel volwassenen als kinderen zullen het verlies van hun geliefde kat moeten verwerken. Je kunt je kat in je tuin begraven, laten cremeren bij een dierencrematorium of bij de dierenarts achterlaten. Waar je ook voor kiest, bij elke keuze is het mogelijk om een gedenkplek bij jou thuis te creëren.

Het verwerken van het verlies van je kat door een gedenkplek in te richten kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld in huis door een of meerdere foto’s van je huisdier af te drukken en in te lijsten, een foto van je huisdier op canvas of op een andere manier uit te vergroten, een tekening te maken of een tekst of gedicht te schrijven voor je huisdier.

In de tuin kun je een plant of boompje planten voor je overleden huisdier, zodat je altijd de herinnering aan je kat zal houden. Ook kun je kiezen voor een mooie steen of kei in de tuin, op de plek waar je je kat begraven hebt of waar je de as van je kat uit kunt strooien.

Als je je kat laat cremeren kun je bij het crematorium, indien gewenst, een mooie urn uitzoeken. Bijvoorbeeld in de vorm van een (katten)beeldje of de as kan in een mooie steen gedaan worden. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van de as te laten verwerken in een sieraad dat je altijd bij je kunt dragen.

Met kinderen kun je tevens een passend boekje voorlezen over het verlies van een huisdier. Zo leren ze dat ze niet de enige zijn die zoiets verschrikkelijks meemaken en dat de dood helaas bij het leven hoort. Een mooi afscheid kan de pijn van het verlies van jullie kat wellicht iets verzachten. Vraag aan je kinderen hoe zij het verlies willen verwerken. Misschien komen ze zelf wel met mooie (en goed uitvoerbare) ideeën.

Overleden kat is niet vervangbaar

Voor kinderen is het belangrijk om te weten dat hun trouwe dierenvriendje niet zomaar vervangen zal worden. Jullie kat mag en zal niet worden vergeten. Het wordt dan ook afgeraden om op zeer korte termijn direct een nieuwe kat in huis te halen. Dit zal namelijk voelen als vervanging en dat kan verkeerd vallen bij een kind.

Neem de tijd voor de rouwverwerking en praat er met elkaar over als daar behoefte aan is. Op termijn kan er uiteraard een nieuwe kat in huis verwelkomd worden. Een kat die lijkt op jullie overleden kat of juist een kat die er totaal anders uitziet. Doe wat goed voelt voor jullie.

Mocht je afscheid moeten nemen van je lieve kat, dan wensen we je heel veel sterkte toe!