Haarballen bij poezen en katten komen regelmatig voor. Katten likken hun vacht meerdere keren per dag en elke keer komen er via deze wasbeurten wat haren in het maag-darmkanaal van de kat terecht.

Hoe ontstaat een haarbal?

De meeste haren worden via de ontlasting van de kat afgevoerd, maar een deel van de haren veroorzaakt irritatie in het maag-darmkanaal. Deze haren vormen in de maag een soort bal – de haren klitten samen in de maag. Als het de maag teveel wordt, zal de haarbal uitgebraakt worden door de kat.

De haarbal die je vervolgens te zien krijgt, is geen bal meer, maar vaak een langgerekte pluk samengeklitte haren. De bal is tijdens het afvoeren via de slokdarm vervormd.

Katten en gras

Als katteneigenaar zul je wellicht al gemerkt hebben dat wanneer je kat gras heeft gegeten, hij niet veel later gaat braken. Katten hebben een soort instinct dat ze weten dat hun maag gereinigd wordt, zodra ze gras eten.

Als een kat een geïrriteerde maag heeft, vanwege een haarbal, gaat de kat meestal op zoek naar gras of iets anders om aan te knagen. De kat weet dat hierdoor het uitbraakproces opgestart wordt en dat de maag daarna weer tot rust komt.

Kat kammen en kattengras neerzetten

Het is verstandig om katten in de periode van verharen (de rui) dagelijks te kammen. Zo haal je de loszittende haren alvast weg uit de vacht van de kat en komen deze in elk geval niet in de maag van de kat terecht. Dit scheelt een behoorlijk aantal haarballen voor de kat (en voor jou om op te ruimen).

Ook is het aan te bevelen om kattengras in huis te hebben staan voor de katten. Zo kunnen de katten zelf regelen dat haarballen uitgebraakt worden. Indien er geen kattengras in huis aanwezig is, zullen katten waarschijnlijk op zoek gaan naar een vervangende plant. En dat is niet aan te raden omdat de kat dan wellicht van een giftige kamerplant gaat eten.