Is het je weleens opgevallen dat jouw kat afwijkend gedrag vertoont wanneer hij moet plassen? Dat het plassen bijvoorbeeld moeilijk gaat, of dat de kat begin te mauwen, of enkel kleine beetjes plast?

Wat is blaasgruis?

Misschien heeft je kat een blaasontsteking en zijn de mineralen in de urine gaan kristalliseren. Als dit gebeurt en de kristallen gaan klonteren, dan kunnen deze de urinebuizen verstoppen. Dit noemen we dan blaasgruis.

Stress is een grote boosdoener voor het krijgen van blaasproblemen bij een kat. Een kat die last heeft van overgewicht en bijna niet loopt, heeft een veel grotere kans om blaasgruis te krijgen. Katers lopen meer risico op blaasgruis, dit komt door de smalle plasbuis die makkelijker verstopt kan raken.
Stem voeding af op je kat

Hoe behandel je een kat met blaasgruis?

Struviet en calciumoxalaat zijn twee soorten blaasgruis die bekend zijn bij katten. Om te weten welke je kat heeft, is een diagnose van de dierenarts nodig. Een urineonderzoek, echo of röntgenonderzoek kan dit vaststellen.

Een snelle oplossing is het operatief verwijderen van het blaasgruis. Je kat moet tijdens deze behandeling onder narcose en helaas zijn daar risico’s aan verbonden. Gelukkig zijn er ook natuurlijke oplossingen voor blaasgruis bij je kat. Er zijn manieren om het te voorkomen en om blaasgruis te verhelpen.
Houd je kat altijd goed in de gaten

Kan struviet verdwijnen met een dieet?

Heeft je kat struviet, dan kan een gericht dieet deze vorm van blaasgruis genezen. Door je viervoeter voeding te geven die arm is aan fosfor en magnesium, is het mogelijk om van blaasgruis te genezen.
Naast deze voeding zijn bepaalde supplementen nodig voor ondersteuning in het herstelproces. Natvoer waar veel vlees in zit, verhoogt de verzuring in de blaas. Dit helpt om het struviet te laten oplossen.

Vocht is belangrijk voor het gezond houden van de blaas van je kat. Door het geven van natvoer en het bieden van meer drinkmogelijkheden in en om het huis, zal dit je kat helpen gezonde urinewegen te krijgen en houden.

Wil je meer weten over blaasgruis bij katten? Kijk dan eens op Organimal.nl. Deze website helpt op natuurlijke wijze katten en honden via kennis, supplementen en natuurlijke voeding.
Organimal voeding voor katten en honden