Op initiatief van D66 heeft de Tweede Kamer een debat gehouden over het verplicht stellen van het chippen van katten. Als elke kat in Nederland gechipt is, kunnen verdwaalde katten sneller herenigd worden met hun baasje. Daarnaast kunnen zwerfkatten beter opgevangen worden.

Verplicht chippen per gemeente

D66-Kamerlid De Groot noemde deze punten tijdens het debat en de meerderheid van de Tweede Kamer is voor het verplicht chippen van katten. Voor honden geldt het verplicht chippen in Nederland al langer.

Het verplicht chippen van katten wordt mogelijk per gemeente ingesteld. Er zouden al 37 gemeentes zijn die belangstelling hebben in deze nieuwe regeling.

Aantallen katten in Nederland

Er zijn ongeveer 2,6 miljoen ‘huiskatten’ in ons land, maar daarnaast lopen er ook nog 1 miljoen zwerfkatten rond. Deze schijnen steeds vaker voor overlast te zorgen. Van de ‘huiskatten’ lopen er elk jaar zo’n 35.000 weg, die vervolgens in een asiel opgevangen worden. Als alle katten gechipt zouden zijn, kunnen baasjes eerder opgespoord worden en komen er naar verwachting minder katten in het asiel terecht.

Voorkeur voor landelijk verplicht chippen katten

GroenLinks-Kamerlid Grashoff vroeg tijdens het Tweede Kamer-debat waarom de regeling per gemeente ingesteld zal worden. Hij noemde terecht dat zwerfkatten door het hele land wandelen en niet aan een bepaalde postcode vastzitten. Hij adviseerde dan ook om het verplicht chippen van katten landelijk te laten gelden.

(Bron: NOS.)