In december begint het vaak al weken van tevoren: het vuurwerk voor oud & nieuw wordt alvast ‘getest’. Wellicht leuk voor degenen die het vuurwerk afsteken, maar een stuk minder leuk voor katten (en heel veel andere dieren!). Zowel binnenkatten als buitenkatten kunnen vuurwerk als beangstigend ervaren. Vindt jouw kat vuurwerk eng? Lees dan onderstaande tips!

Waarom vindt een kat vuurwerk eng?

Vuurwerk bestaat uit knallen, lichtflitsen en aparte geuren. Alle drie deze eigenschappen bevallen katten niet. Katten zijn graag voorbereid op wat komen gaat en weten vrijwel altijd wat ze op welke plek kunnen verwachten.

Als er iets verandert in een situatie, dan is een kat in meerdere of in mindere mate van slag. Dit merk je al bij het kopen van een nieuw meubelstuk of zelfs van een nieuw vaasje dat je in de vensterbank zet. Je kat heeft dit binnen de kortste keren door! Hij gaat direct op onderzoek uit en beoordeelt jouw nieuwe aanwinst van alle kanten. Er wordt gesnuffeld en nog eens goed gekeken.

In de buitenwereld is het voor katten wat lastiger om nieuwe situaties in kaart te brengen, maar ook hier doen ze erg hun best. Dat een fiets of auto soms wel en soms niet voor de deur staat, is niet makkelijk te plaatsen voor een kat. Maar jouw tuininrichting weet hij als de beste: daar staat een boompje, daar heb je die bloembak en hier staat een parasolvoet. Verkeer dat door de straat rijdt of spelende kinderen die langsrennen, zullen veel katten als niet fijn ervaren. De ene kat raakt hier erg gestrest van en rent hard weg, terwijl een andere kat zich er minder van aantrekt.

Vuurwerk is een heel ander geval. Zoals hiervoor al genoemd, brengt vuurwerk knallen, lichtflitsen en geuren met zich mee. Harde geluiden en felle lichtflitsen vinden katten (en andere dieren) vaak beangstigend. Katten snappen immers niet waar de geluiden en flitsen vandaan komen. Wat betekenen deze geluiden en flitsen? Dreigt er gevaar? En gaan de geluiden en flitsen ooit nog weg? Er zit geen patroon of regelmaat in (het afsteken van) vuurwerk en hierdoor kunnen katten het vuurwerk letterlijk geen plekje geven. Het geluid, het licht en de onvoorspelbaarheid ervan zorgen ervoor dat katten bang zijn voor vuurwerk.

Buitenkat en vuurwerk: houd je kat tijdelijk binnen

Komt jouw kat vaak buiten? Dan is de kans groot dat hij een keer geconfronteerd wordt met vuurwerk op straat. Aangezien vuurwerk vaak al stiekem vroeg in december wordt afgestoken, is het lastig te voorspellen of het nog verstandig is om je kat naar buiten te laten. Officieel mag vuurwerk in Nederland pas drie dagen voor oud & nieuw gekocht worden en alleen op Oudjaarsdag zelf worden afgestoken. In de praktijk gaat het helaas anders: mensen hebben nog vuurwerk liggen of ze gaan de grens over en kopen in het buitenland hun vuurwerk.

Mocht je kat het geen probleem vinden om een tijdje binnen door te brengen, dan kun je ervoor kiezen om hem in de maand december binnen te houden. Of in elk geval vanaf half december. Zo kan je kat niet schrikken van onverwachte knallen én kun je hem niet kwijtraken als hij besluit te vluchten voor het vuurwerkgeweld.

Is jouw kat een echte buitenkat? Houd hem dan in elk geval vanaf drie dagen voor oud & nieuw binnen. Misschien heb je dan een chagrijnige kat in huis, maar liever chagrijnig dan doodsbang!

Als je kat buiten loopt tussen het onverwachte vuurwerk, kan hij op de vlucht slaan. Katten zijn goed in het terugvinden van hun huis, maar als er angst bij komt kijken, is dat helaas anders. Een kat kan zo erg schrikken van een knal dat hij besluit te rennen voor zijn leven en zich vervolgens te verstoppen op een veilige plaats. Als het geknal voorbij is, zal de kat echter niet zomaar tevoorschijn komen. Hij weet immers niet of het geknal echt voorbij is of dat het vuurwerk weer opduikt als hij net rustig naar huis wil wandelen. Rond oud & nieuw raken veel huisdieren vermist (zowel katten als honden). Angst kan veel teweegbrengen bij katten.

Naast het geknal en geflits zijn er elk jaar helaas ook weer mensen die vuurwerk gebruiken om dieren lichamelijk geweld aan te doen. Katten krijgen bijvoorbeeld rotjes naar zich toe geworpen. Laten we hopen dat er niet raak wordt gegooid én dat de dierenmishandelaars zullen boeten voor hun daden. Nogmaals, liever een paar dagen een chagrijnige kat in huis dan een doodsbange, vermiste of gewonde kat!

Binnenkat en vuurwerk: houd ramen en deuren gesloten

Ook als je een kat hebt die nooit buitenkomt, kan vuurwerk angst veroorzaken. Jouw kat is gewend aan de standaard geluiden in huis en geluiden die buiten regelmatig te horen zijn (zoals verkeer dat voorbijrijdt of geluiden van spelende kinderen op de stoep). Deze geluiden kan jouw kat plaatsen en zullen hem meestal niet (heel erg) van slag brengen. Een onverwacht geluid kan echter regelrechte paniek veroorzaken!

Vuurwerk maakt zo ongelooflijk veel geluid dat ook binnenkatten hier flink van slag van kunnen raken. De eerste reactie van een kat is: vluchten! Zorg er dus voor dat je geen ramen open hebt staan en controleer als je het huis verlaat of er geen kat naar buiten kan glippen als je de voordeur opent. Katten doen soms rare dingen als ze in paniek zijn, dus ze kunnen naar buiten rennen (ondanks dat dat in het geval van vuurwerk juist het minst slimme idee is).

Vergeet ook niet om het kattenluikje te sluiten, zodat je kat niet naar buiten kan!

Bange kat wil zich verstoppen

Zorg ervoor dat je kat zich op meerdere plekken in huis kan verstoppen. Hij zal namelijk graag willen schuilen voor de herrie van het vuurwerk. Verplicht je kat niet om ‘zichtbaar’ te blijven in huis. Je huisdier is hoogstwaarschijnlijk compleet in paniek en wil weg kunnen kruipen. Als het vuurwerk voorbij is, komt je kat vanzelf weer tevoorschijn. Misschien de eerste dagen nog wat schrikachtig, maar daarna is je kat weer helemaal het mannetje (of vrouwtje).

Kat afleiden met geluiden

Is je kat eraan gewend dat de televisie aanstaat? Probeer je kat dan eens af te leiden door het geluid van de televisie wat harder te zetten als er buiten geknald wordt. Misschien helpt dit wel! Je kat kan er dan namelijk voor kiezen om zich te focussen op het televisiegeluid in plaats van op de harde en nare geluiden die buiten klinken.

Sluit gordijnen om lichtflitsen buiten te houden

Als je huisdier erg bang is voor vuurwerk, kan het helpen om de gordijnen te sluiten. Zo kan je kat de lichtflitsen minder goed zien en dat kan net wat angst schelen. Uiteraard zijn er ook katten die juist heel stoer in de vensterbank gaan zitten om naar het vuurwerk te kijken… maar dat zijn de uitzonderingen!

Medicatie voor kat bij vuurwerk

Er bestaat tevens medicatie voor katten (en honden) om te helpen bij het kalmeren. Dit heeft echter niet de voorkeur bij katten. Als je kat in huis een veilig plekje kan vinden, dan is dat het allerbeste voor je huisdier. Wil je je toch verdiepen in mogelijke kalmeringsmedicatie? Informeer dan bij je dierenarts.

Aftellen tot het voorbij is

Kijk hoe je kat reageert op het vuurwerk en probeer oud & nieuw (en de dagen of weken ervoor) zo comfortabel mogelijk voor hem te maken. Samen kunnen jullie aftellen tot het vuurwerk weer achter de rug is.