Huisdieren in Nederland zijn vaak veel te dik. Dit geldt zowel voor katten als voor honden. Dit heeft de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UU) bekendgemaakt. Huisdierbaasjes krijgen de waarschuwing dat er meer aan preventie gedaan moet worden.

In een onderzoek van de UU zijn zowel 400 katten als 400 honden onderzocht. Daarvan bleek de helft te dik! Ook uit een recent Engels onderzoek kwamen dit soort cijfers naar buiten. Het probleem van te dikke huisdieren speelt dus niet alleen in Nederland.

Het overgewicht van katten en honden is grotendeels te wijten aan de baasjes van de dieren. De baasjes zijn degenen die de katten en honden voeden. En de laatste jaren zijn huisdieren steeds meer bij het gezin gaan horen. Dit is uiteraard een positieve ontwikkeling, behalve dat deze ‘gezinsleden’ nu ook constant verwend worden met tussendoortjes.

Katten en honden krijgen vaak wat extra’s tussen de vaste maaltijden door, net zoals hun baasjes een koekje of wat chips nemen. Snoepjes voor huisdieren zijn vaak dikmakend en dit is dan ook een van de factoren dat het gewicht van onze viervoeters langzaam maar zeker toeneemt.

Verder speelt, net als bij mensen, het probleem dat katten en honden de laatste jaren minder bewegen dan vroeger het geval was. Minder beweging, maar wel dezelfde hoeveelheid voeding zorgt er eveneens voor dat het gewicht van onze huisdieren toeneemt.

Een andere mogelijke oorzaak is dat sommige baasjes zich schuldig voelen over de hoeveelheid aandacht die ze aan hun huisdieren geven. Om het gebrek aan aandacht te compenseren, worden er veelvuldig dierensnacks uitgedeeld. Een betere oplossing voor het aandachtgebrek is om een stuk te gaan wandelen met je hond. Of bijvoorbeeld een actief spel met je kat te doen (bijvoorbeeld door het gebruik van een laserpen, waar ze lekker achteraan kunnen rennen).

Als een kat of hond eenmaal overgewicht heeft, is het niet eenvoudig om het huisdier weer op een gezond gewicht te krijgen. Het is dan ook het beste om het gewicht van huisdieren preventief in de gaten te houden. Heeft je kat of hond wel overgewicht? Informeer dan bij je dierenarts hoe je dit het beste kunt aanpakken.

(Bron: Algemeen Dagblad.)