Over de hele wereld is een nieuw soort zware griep aanwezig. Mensen worden gewaarschuwd en in veel landen zijn strenge maatregelen genomen en (gedeeltelijke) quarantaines verplicht. Maar hoe zit het met dieren? Kan een kat ook griep krijgen? En hoe moet je omgaan met een kat of ander huisdier als iemand in huis griep heeft?

Kat met griep mogelijk? Het antwoord is ja

Enige tijd werd bekend dat er twee honden in Hongkong aan de nieuwe zware griep lijden. De honden hadden echter nauwelijks klachten, maar het was toch een enge gedachte dat ook dieren deze griepsoort kunnen krijgen. Op de vraag of een kat griep kan krijgen, is het antwoord helaas ook ja. In België is het eerste geval bekend van een kat met de nieuwe zware griep die zich sinds eind 2019 over de wereld verspreidt. Het schijnt zeer uitzonderlijk te zijn, maar het is wel degelijk mogelijk, blijkt nu.

Hoe krijgt een kat griep?

De kat heeft de griep gekregen via zijn baasje dat ziek was. Bij nauw contact tussen mens en dier is het dus mogelijk dat de griep overspringt. Denk bijvoorbeeld aan op de bank knuffelen met je kat, een kat die wellicht bij je op bed slaapt, lekker bij je op schoot ligt. En diezelfde kat aai je regelmatig, ook nadat je net gehoest of geniest hebt, of wanneer je je gezicht net hebt aangeraakt. Sommige katten tonen hun dankbaarheid door hun baasje te likken. Ook – en juist! – hierbij geldt dat het likken aan een hand of gezicht bacteriën kan overbrengen van mens op dier.

Hoe groot is de kans dat mijn kat griep krijgt?

De kans dat een huisdier griep krijgt is ontzettend klein. De kans is wel (heel) groot dat de nieuwe zware griep van mens op mens wordt overgedragen, maar van mens op dier is de kans verwaarloosbaar. Ondanks dat het in België dus toch gebeurd is dat een kat deze griepsoort van een mens heeft gekregen.

Mocht je erover twijfelen of je kat griep of een andere besmettelijke ziekte heeft opgelopen, neem dan altijd telefonisch contact op met de dierenarts. Ga vooral niet meteen langs met je huisdier en vertel aan de telefoon wat er aan de hand is. Welke symptomen heeft je kat en waarom denk je dat het om (zware) griep gaat? In overleg met de dierenarts kunnen er vervolgens noodzakelijke maatregelen worden getroffen.

Belangrijk: hygiënemaatregelen

Zowel voor jezelf als naar andere mensen toe is het belangrijk dat je goede hygiënemaatregelen in acht neemt. En onthoud dat als je ziek bent, je deze zelfde maatregelen neemt richting je huisdieren. Was je handen regelmatig met zeep en gooi papieren zakdoekjes na gebruik direct weg. Reinig ook regelmatig de kattenspeeltjes omdat die waarschijnlijk door zowel kat als mens regelmatig worden vastgepakt. Kortom, zorg ervoor dat de eventuele bacteriën die je bij je draagt, niet overgedragen kunnen worden via jouw gezicht of handen op een ander mens of dier.

Hoe gaat het nu met de kat die zware griep heeft?

Volgens nieuwswebsites gaat het weer beter met de Belgische kat die de nieuwe zware griep opliep. De kat kreeg last van spijsverteringsklachten en luchtwegklachten, maar gelukkig is de kat aan de beterende hand!

(Bron: VRT)