In het weekendmagazine (editie 46/2016) van RTL Nieuws verscheen een artikel genaamd ‘9x Kattenhaat‘. Waarom zou iemand een hekel kunnen hebben aan katten?

De auteur van het artikel geeft negen argumenten die wat haar betreft duidelijk maken waarom mensen een hekel aan katten zouden moeten hebben. Katten zijn moordenaars, ze stinken, ze zijn dom en gemeen of irritant, nors en chagrijnig, katten veroorzaken allergische reacties, slapen een groot deel van hun leven, ze krabben én katten komen niet voor niets alleen maar in negatieve uitdrukkingen voor.

Zo. Dat is een hele lijst met kattenhaatargumenten. Al worden in dit kattenhaatartikel alle katten over één kam gescheerd. Misschien dat er een kat is die niet zo slim is en er is wellicht ergens anders een kat die weleens irritant doet. Maar al deze negen argumenten op álle katten laten slaan? Dat is zacht gezegd wat overdreven.

Allergische reacties kunnen ook door het eten van voedsel veroorzaakt worden of door een stoffig huis. En als een kat stinkt, is de kans groot dat dit komt doordat hij in een vervuilde omgeving leeft. De schuld van de stank ligt dan dus bij de mens en niet bij de kat.

Het jachtinstinct van katten is een oerinstinct. Vroeger moesten katten wel jagen om aan hun voedsel te komen. En als er anno 2016 dus een vogeltje, vlieg of libelle langs vliegt, probeert een kat deze te vangen. Maar het is echt niet de bedoeling van de kat om onschuldige vogels neer te halen en op te peuzelen. Vaak brengt de kat een gevangen prooi mee naar huis, als cadeautje voor zijn baasje. Lief bedoeld dus!

Krabben doen katten meestal aan hun krabpaal. Of ze krabbelen tegen een deur die gesloten is en waar ze graag doorheen willen. Als een kat uithaalt naar mensen, dan is hier vaak een (gegronde) reden voor. De mens lokt het uit of de kat denkt dat iemand met hem wil spelen. Een kat zet over het algemeen niet standaard en zonder nadenken zijn nagels in elke panty die hij tegenkomt.

Dat katten het grootste deel van het leven slapend doorbrengen, duidt erop dat katten een heerlijk leven hebben. Ze hoeven niet de werken, geen boodschappen te doen, ze hebben geen familieverplichtingen; kortom, dat pakken katten heel slim aan!

Niet elke uitdrukking waarin katten voorkomen is negatief. De kat uit de boom kijken is soms een heel verstandige keuze; eerst maar eens afwachten en toezien hoe het verloopt en dan een beslissing nemen.

Tot slot hebben katten maar liefst negen levens. Doe dat ze als mens maar eens na.