Deze maand kwam (weer) in het nieuws dat groene aanslagreiniger zeer gevaarlijk kan zijn voor katten. Als een kat de groene aanslagreiniger oplikt, kunnen er brandwonden bij de kat ontstaan. Pas dus op als je kat naar buiten gaat en je niet weet of je buren wellicht een groene aanslagreiniger hebben gebruikt!

Didecyldimethylammonium Chloride

De waarschuwing die in april 2018 naar buiten werd gebracht, was in eerste instantie gericht op de groene aanslagreiniger van Action. Al snel bleek echter dat bijna alle groene aanslagreinigers dermate veel gif bevatten, dat het reinigingsmiddel enorm gevaarlijk is voor katten (en andere dieren). De veroorzaker is het gif Didecyldimethylammonium Chloride.

Als een kat het middel binnenkrijgt, kunnen er brandwonden ontstaan door het gif dat het in het middel zit. Ook al krijgt een kat maar een kleine hoeveelheid binnen – ook dan kan het gif de (binnenkant van de) kat enorm aantasten. Het gif brandt in de mond van de kat, wat een enorme schade oplevert aan het lichaam van de kat.

Symptomen en behandeling

Symptomen bij een kat die groene aanslagreiniger heeft binnengekregen zijn kwijlen en een opgezette tong. Ook kan de brandwond die zich in de mond bevindt een stinkende geur veroorzaken.

Als je er als katteneigenaar op tijd bij bent, kan de kat behandeld worden door de dierenarts. Bij een grotere hoeveelheid groene aanslagreiniger die in de mond van de kat is gekomen, treden er echter zulke ernstige verbrandingen op dat de kat geëuthanaseerd moet worden.

Het is het veiligst om groene aanslag gewoon met water schoon te maken, zonder een speciale reiniger toe te voegen.

(Bron: Radar.)