New Jersey is de eerste staat in Amerika die eraan werkt om declawing bij katten te verbieden. Declawing is de Engelse term voor het operatief verwijderen van de klauwen van katten door middel van amputatie van alle of een deel van de distale kootjes, de tenen van het dier. De officiële medische term voor declawing is onychectomy.

Een wetsvoorstel afkomstig van raadslid Troy Singleton werd onlangs voorgelegd aan het Assembly committee. In het voorstel staat dat de medische praktijk van onychectomy beschouwd wordt als dierenmishandeling. Uitzondering hierop zijn speciale gezondheidsredenen, zoals onychectomy in verband met het verwijderen van tumoren of gangreen.

‘Declawing is een barbaarse praktijk die meestal uitgevoerd wordt voor het gemak in plaats van noodzakelijkheid,’ aldus Singleton. ‘Veel landen erkennen het onmenselijke karakter van declawing, die extreme pijn voor katten veroorzaakt. Het is tijd voor New Jersey om hierin mee te gaan.’

Dierenwelzijnorganisaties zijn tegen onychectomy, want het is een pijnlijke procedure voor katten die doorgaans wordt gedaan om meubels van de katteneigenaren te redden. Veel katten krijgen last lichamelijke en geestelijke klachten in de jaren na de ingreep. Meer dan 20 landen hebben declawing al verboden omdat het wordt beschouwd als dierenmishandeling.

Sommige eigenaren van gezelschapsdieren zijn tegen het wetsvoorstel, omdat ze vinden dat de redenen achter een dergelijke operatie het besluit is tussen een dierenverzorger en de dierenarts.

Studies tonen echter aan dat declawed katten vaker worden afgestaan aan asiels als gevolg van gedragsproblemen die declawing veroorzaakt, zoals vervuiling van het tapijt en toegenomen agressie.

(Bron: Good News Network)