Het beeld van de beroemdste kat in Istanbul ‘Tombili’, dat afgelopen dinsdag gestolen werd, is twee dagen later teruggevonden in dezelfde straat. Het beeld is gerestaureerd en teruggeplaatst op de plek in de wijk Kadikoy, waar Tombili thuishoort.

Het bronzen beeld van kat Tombili werd ruim een maand geleden geplaatst op Werelddierendag op 4 oktober 2016. De Turkse beeldhouwer Seval Sahin maakte het beeld vrijwillig en bood het aan de gemeente aan. De kat Tombili was in leven vaak leunend tegen de stoeprand te vinden in Kadikoy, in Instanbul. De beeldhouwer Sahin heeft Tombili in zijn bekende pose vereeuwigd.

Het standbeeld van kat Tombili werd dinsdag gestolen, maar enkele dagen later alweer teruggevonden door winkeliers in de straat waar het beeld was geplaatst. Het beeld was tijdens de roof beschadigd geraakt en Kadikoy heeft de sculptuur inmiddels laten restaureren.

Foto’s van kat Tombili die met zijn rug tegen de stoeprand leunt en zijn linkerpoot laat rusten op de stoep gingen al snel viral via het internet. De kat in Instanbul was zeer geliefd en werd gevoed door iedereen in de wijk Kadikoy, waar de kat het grootste deel van zijn negen levens doorbracht.

Kat Tombili was zo geliefd dat inwoners van Kadikoy in Instanbul na het overlijden van Tombili in augustus 2016, een online campagne lanceerden. Hierbij verzochten de inwoners de gemeente om een ​​sculptuur in Tombili’s eer te plaatsen op de plek waar de kat het liefst zat.

(Bron: Anadolu Post.)