Er zijn verschillende huisdierenverzekeringen beschikbaar. Je kat verzekeren is een afweging die ieder voor zich moet maken. Niemand kan voorspellen of je vaak met je kat naar de dierenarts zult gaan in de toekomst, daarom is een kat verzekeren soms een lastige keuze. Wil jij meer weten over je kat verzekeren?

Kat verzekeren: waarom?

De eerste vraag die wellicht opkomt is: waarom zou ik mijn kat verzekeren? Er zijn diverse redenen waarom je voor een huisdierenverzekering kunt kiezen.

1. Geen hoge kosten bij bezoek aan dierenarts.
Als je kat iets mankeert en je gaat naar de dierenarts, dan kunnen de kosten aardig hoog oplopen. Je kat verzekeren betekent dat je hooguit een klein bedrag hoeft te vergoeden van de behandeling. De verzekering neemt het grootste deel van de kosten op zich. Zo zul je dus nooit met torenhoge dierenarts rekeningen geconfronteerd worden.

2. De jaarlijkse inentingen worden deels vergoed.
Een kat moet elk jaar naar de dierenarts voor inentingen. Tijdens dit bezoek wordt je kat ook direct even nagekeken door de dierenarts, de ‘jaarlijkse check’. Zo ga je met een gerust hart weer naar huis omdat je weet dat je kat nog helemaal gezond is.

Dit jaarlijkse bezoek kost inclusief de inentingen ongeveer 40 tot 80 euro per kat. Deze kosten horen er gewoon bij als je een kat als huisdier hebt. Kies je voor je kat verzekeren, dan krijg je – afhankelijk van de verzekering die je kiest – een deel van de inentingskosten vergoed.

3. Je weet waar je aan toe bent.
Zoals gezegd, weet je van tevoren niet of en hoe vaak je kat ziek wordt en naar de dierenarts moet. Je kat verzekeren betekent dat je weet waar je aan toe bent. Je betaalt maandelijks de kosten voor de verzekering en afhankelijk van de door jou gekozen polis van de huisdierenverzekering betaal je daarnaast nog een klein deel van een behandeling. Meer niet.

Met een kattenverzekering zul je dus niet opeens honderden euro’s hoeven te betalen. Als je kiest voor een huisdierenverzekering weet je dat je je kat verzekert tegen hoge kosten bij de dierenarts.

Belangrijk: realiseer je dat je zónder kattenverzekering onverwacht een behoorlijk bedrag moet kunnen betalen. Ook als je huisdier altijd gezond is, kan er opeens iets gebeuren waardoor je naar de dierenarts moet. Een paar onderzoeken kosten al snel enkele honderden euro’s. En voor een operatie betaal je al snel 1000 euro of meer.

Als je je kat niet verzekert, is het dus belangrijk om altijd spaargeld voor je kat achter de hand te hebben. Je weet namelijk nooit wanneer je het nodig hebt. (Hopelijk heb je het geld helemaal niet nodig voor de dierenarts, maar je wilt natuurlijk wel de beste zorg aan je kat kunnen geven áls het nodig blijkt te zijn.)

Je kat verzekeren: welke verzekering voor de kat?

Er zijn verschillende verzekeraars waar je je kat kunt verzekeren. Elke kattenverzekering is net even anders, dus je moet goed naar de voorwaarden van een verzekering kijken.

Checklist bij kiezen juiste verzekering kat:

 • Wat is het maandbedrag van kat verzekeren?
 • Mag je kat nog verzekerd worden bij deze verzekeraar?
  Soms worden oudere katten niet meer toegelaten. De huisdierenverzekeraar verwacht dat ze hoge bedragen moeten vergoeden voor oudere katten omdat deze eerder ziek kunnen worden.
 • Wat wordt er allemaal vergoed?
  Controleer of bijvoorbeeld ook de jaarlijkse inentingen voor je kat vergoed worden bij de verzekeraar.
 • Wat is de eigen bijdrage?
  Dien je per dierenartsbezoek een bepaald percentage zelf te betalen? Of is er een jaarlijkse drempel waarbij je zelf een eigen bijdrage moet betalen, voordat ze verzekering de rest vergoedt?
 • Is de eigen bijdrage per behandeling of per jaar?
  Dit kan schelen in de kosten die je zelf moet betalen aan de dierenarts.
 • Worden operaties ook vergoed?
  Soms zijn er bepaalde voorwaarden aan de vergoedingen verbonden.
 • Mag je zelf kiezen naar welke dierenarts je gaat of moet je verplicht naar een bepaalde dierenkliniek toe?
 • Is er een korting als je voor een tweede huisdier ook een verzekering afsluit bij dezelfde verzekeraar?
 • Wat is de opzegtermijn van de kattenverzekering?