Als je een kat in huis neemt, zal de kat waarschijnlijk even moeten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Als je kat uit het asiel komt, dan was hij waarschijnlijk gewend om met meerdere katten samen te leven in een ruime. En bij een fokker zal dit ook het geval zijn geweest. Als je een kat via Marktplaats of via via hebt gekregen, dan heb je de vorige (t)huissituatie van je kat kunnen zien en weet je wat hij gewend was.

Een nieuwe omgeving kan erg stressvol zijn voor een kat. Het belangrijkste is dat je niet verwacht dat je kat vrolijk uit zijn reismandje wandelt en zich meteen gedraagt zoals jij (en hij) graag zou willen.

Afgesloten kattenruimte in huis: speciaal voor je nieuwe kat

Richt een speciale (afgesloten) ruimte in huis in voor je kat, zodat hij daar rustig kan wennen. Denk bijvoorbeeld aan een logeerkamer die je toch niet gebruik hebt of een bijkeuken. Woon je wat kleiner? Dan kun je de kat ook in je woonkamer laten wennen. Als je er maar voor zorgt dat de kat niet te veel prikkels krijgt, dus zet je tv niet te hard aan en ontvang geen bezoek in je woonkamer tijdens de wenperiode van je kat.

In de speciale kattenruimte plaats je:
– Een kattenbak -> alleen de onderste bak – het is voor de nieuwe kat wel zo fijn als hij de kattenbak makkelijk kan herkennen en gebruiken; als je kat eenmaal gewend is, kun je de bovenste kap er altijd nog op zetten.

– Voerbakjes -> minstens één bakje met water (twee bakjes is beter) en een bakje met kattenbrokjes – voor angstige katten is het fijn als er op een veilige plek gegeten en gedronken kan worden, dus zet de bakjes zo neer dat je kat in een rustige hoek van de ruimte ongestoord kan eten en drinken.

– Een of meerdere plekken waar de kat lekker kan liggen -> bijvoorbeeld op een kleedje, in een mandje of op een zachte stoel.

– Minstens één object waarin de kat zich kan terugtrekken -> bijvoorbeeld een reismandje (alleen als hij dat fijn lijkt te vinden! Anders moet het reismandje uit de ruimte verwijderd worden) of een krabpaal waarin zich ook een of meerdere holletjes bevinden.

– Enkele speeltjes voor de kat -> als je speeltjes hebt meegekregen van de vorige eigenaar, dan zijn die heel belangrijk om in de ruimte bij je kat te leggen, zo herkent je kat bekende geurtjes.

Hoe laat je een nieuwe kat wennen aan…?

Een nieuwe kat in huis roept algauw meerdere vragen op. Hoe zorg je ervoor dat de kat goed went aan alles en iedereen in huis?

Hoe laat je een nieuwe kat wennen aan jou?
– Hoe laat je een nieuwe kat wennen aan jouw huis?
– Hoe laat je een nieuwe kat wennen aan andere katten in huis?
– Hoe laat je een nieuwe kat wennen aan andere huisdieren?