Kittens zijn natuurlijk heel schattig om te zien en om mee te spelen! Maar de opvoeding van een kitten is tijdrovend en intensief. Een kitten is net nieuw op de wereld en weet nog niet dat er regels bestaan.

Het is aan jou als verzorger om je kitten op te voeden en regels aan te leren. Zoals je zult begrijpen, zal dit niet van de ene op de andere dag opgepakt worden door een kitten, dus je geduld zal op de proef worden gesteld.

Een voordeel van een kitten is eveneens die opvoeding die jij zelf in de hand hebt. Je kunt je kitten zo opvoeden dat het beestje helemaal aan jou gewend raakt en weet wat er van hem verwacht wordt. Je helpt het karakter van de kitten te vormen.

Kies je een kitten omdat ze zo lief en klein zijn? Houd in je achterhoofd dat een kitten als je hem krijgt inderdaad heel klein is, maar dat je kleine huisdier in snel tempo zal uitgroeien tot een grote(re) poes of kat. En ook dán moet je je huisdier natuurlijk nog leuk vinden!

Leg dit ook aan eventuele kinderen in het gezin uit, zodat zij niet teleurgesteld raken als de kitten na een halfjaar opeens een stuk groter is. ‘Dan hadden we net zo goed meteen voor een grote kat kunnen kiezen!’ … Ja, dat kan inderdaad ook. Bedenk daarom van tevoren welke verwachtingen er zijn en wat voor jou of jullie persoonlijk de beste keuze is.

En om het nogmaals te benadrukken:

Het allerbelangrijkste punt bij het kiezen voor een kitten is dat het tijdrovend en intensief is.

Zet voor jezelf op een rij of je – vooral tijdens de eerste weken dat de kitten bij jou in huis komt – veel tijd kunt vrijmaken. Die tijd is nodig om de kitten spelenderwijs op te voeden, de kattenbak te leren kennen, ongewenst gedrag af te leren en gewend te raken aan jou en zijn nieuwe woonomgeving.