Wil je een raskat hebben of wil je heel graag een kitten? Dan kun je ervoor kiezen om naar een fokker op zoek te gaan die katten heeft die jou aanspreken.

Er zijn veel verschillende fokkers en zoals bij alle ‘organisaties’ heb je er goede en minder goede tussen zitten. Zorg dat je je van tevoren goed verdiept in fokkers en achterhaal gegevens over de fokkers waar jij wellicht langs wilt gaan.

Zijn er ervaringen van andere mensen die er een kat gekocht hebben? Is de fokker open over de aanpak van het fokken? Kan een fokker van raskatten daadwerkelijk de juiste papieren leveren (stamboom)?

Langsgaan bij de fokker voor een kitten

Als je een fokker gekozen hebt, maak je aan afspraak om er langs te gaan. De fokker zal jou – als het goed is – wat vragen stellen. Waarom wil je een kat? Waarom wil je per se dit soort hebben? Hoe is je woonsituatie (hoeveel ruimte heb je, kan een kat naar buiten toe)?

De fokker zal je de kittens laten zien die hij gefokt heeft en uitleg geven over het soort kat waarvoor je langskomt. Vergeet niet om tijdens de uitleg en het rondkijken zelf ook een lijstje met kritische vragen bij te houden. Misschien vertelt de fokker uit zichzelf al over sommige punten op je lijstje. Zo niet, stel de vragen die je hebt:

– Waar is de moederpoes? -> deze hoort aanwezig te zijn bij de kittens.
– Waar is de dekkater vandaan gehaald? En heeft de dekkater een goed leven?
– Zijn de kittens ontwormd en worden ze ingeënt tegen niesziekte en kattenziekte? -> dit gebeurt bij 9 en 12 weken.
– Waar groeien de kittens op tijdens hun eerste weken/maanden bij de fokker? -> het is het beste als de kittens in een huiskamer opgroeien, zodat ze gesocialiseerd worden.

Bekijk de kittens in het nestje goed en let onder andere op het volgende:
– Zijn de kittens levendig en nieuwsgierig?
– Zien de kittens er verzorgd en schoon uit? -> zo niet, dan kan een kitten een ziekte hebben opgelopen.
– Ziet het kitten er gezond uit? Is de vacht mooi schoon, zonder kale plekken? Heeft het heldere ogen en zijn de oren schoon?

Wanneer mag een kitten weg bij de moederpoes?

Officieel mogen kittens na zeven weken weg bij de moederpoes, maar dit is eigenlijk veel te snel.

Een kitten heeft er baat bij om ten minste twaalf weken bij de moederpoes door te brengen. Zo krijgt het kitten de benodigde aandacht van de moederpoes en werkt hij samen met zijn broertjes en zusjes aan zijn gedrag. De kittens leren dat krabben en bijten pijn doen en de moederpoes corrigeert de kittens daarin.

Als een kitten te vroeg weggehaald wordt bij de moederpoes, dan kan het kitten als volwassen poes of kater gedragsproblemen krijgen. Deze zijn op latere leeftijd een stuk lastiger te corrigeren en af te leren.