Eten en drinken is voor katten net zo belangrijk als voor mensen, dus hier moet je als kattenbezitter veel aandacht aan besteden.

Zet het eten en drinken voor je kat niet naast de kattenbak. Het klinkt misschien logisch of handig om ‘een kattenhoekje’ te hebben waar alles bij elkaar staat. In de praktijk is een kat hier helemaal niet blij mee. Hij wil zijn toilet graag op gepaste afstand van zijn eten en drinken hebben. En dat klinkt logisch, nietwaar?

Hoe vaak eet een kat?

Katten hebben in principe voldoende aan twee maaltijden per dag, bijvoorbeeld:
– ’s ochtends een portie brokjes
– ’s avonds een portie brokjes of vlees

Een kat zal zich aanpassen aan de regelmaat bij jou thuis. Probeer de katten op gezette tijden eten te geven voor een duidelijk ritme. Ze zullen op deze manier vanzelf aan gaan voelen dat het bijna etenstijd is.

Wil je je kat laten overstappen op een nieuw soort voer? Doe dit dan geleidelijk, zodat je kat de tijd krijgt om aan de nieuwe voeding te wennen.

Welk voer moet ik kopen voor mijn kat?

Elke kat is verschillend en sommige katten volgen om medische redenen een bepaald dieet. Er is tegenwoordig voor bijna elk dieet een speciaal soort kattenvoer verkrijgbaar, dus let bij het kopen van kattenvoer op de (medische) wensen van uw kat.

Katten kunnen heel goed leven op alleen maar droogvoer, dus droge brokjes uit een pak of zak. Let er bij een nieuwe kat wel op hoe hij reageert op het voer dat je hem geeft. Blijft de vacht van je kat er mooi uitzien? Is je kat nog steeds kerngezond? En ziet alles in de kattenbak er netjes uit? Dan kun je het gekozen voer blijven geven.

Soms kan het even zoeken zijn welk voer het beste bij je kat past. Supermarktmerken, huismerken, worden door dierenartsen meestal afgeraden. Dit komt doordat er minder vitaminen in het voer zouden zitten én meer calorieën waardoor je kat op termijn (te) dik kan worden.

Katten kunnen dus met alleen droogvoer een zeer tevreden leven leiden. Wil je je kat ook vlees aanbieden? Dan kun je dit op een vast tijdstip in het eetschema opnemen.

Katten zijn over het algemeen dol op vlees. Als ze het maaltijdzakje of het blikje al gepakt horen worden, komen ze aanstormen! Let er wel op dat katten sneller dik kunnen worden van vlees, dus houd dit in de gaten.

Je kunt er ook voor kiezen om je kat een paar keer per week vlees te geven in plaats van dagelijks. Of je geeft hem vlees bij speciale gelegenheden.

Hoeveel eet een kat?

Let goed op de totale voedselinname van je kat. Twee keer per dag brokjes en dagelijks vlees is mogelijk, maar dan moeten de brokjesporties (of in elk geval de brokjesportie die dicht bij het vleesmoment in het eetschema staat) wel kleiner worden.

Op verpakkingen staat meestal per gewichtsgroep hoeveel een kat dagelijks nodig heeft. Heb je moeite om in te schatten hoeveel een portie precies bevat? Gebruik dan een tijdje een weegschaal om de porties af te wegen.

Ook is het een idee om een maatschepje (bijvoorbeeld een koffieschepje) bij het kattenvoer te bewaren, zodat je precies twee schepjes brokjes kunt geven – twee keer daags.

Controleer elke paar maanden het gewicht van je kat en check of de portiegroottes nog overeenkomen met het gewicht van je kat. Het is namelijk wel van belang dat je kat voldoende voeding binnenkrijgt om een gezond en fijn leven te hebben.

Wat drinkt een kat?

Het drinken van katten is heel eenvoudig: water. Het is belangrijk dat een kat op meerdere plekken in huis toegang heeft tot een drinkbakje, zodat hij altijd water tot zich kan nemen.

Geef je kat dagelijks vers water. Ook al heeft je kat het drinkbakje nog (lang) niet leeg – leeg het bakje en ververs het water. Zo heeft je kat altijd vers water om te drinken.

Geef je je kat alleen droogvoer? Dan is het extra belangrijk dat je kat voldoende drinkt. Als er meerdere drinkgelegenheden in huis zijn voor je kat, zul je zien dat hij meer water binnenkrijgt.

Katten geven de voorkeur aan een drinkbakje dat niet naast hun voerbakje staat. Dat klinkt best vreemd, want mensen hebben juist graag tijdens het eten wat te drinken bij de hand. Katten zijn echter gewend dat het drinken op een andere plek te vinden is dan het eten, dus ze geven de voorkeur aan een drinkbakje verderop.

Katten vinden het ook leuk om uit de kraan te drinken. Sommige katten zijn het inmiddels zo gewend dat ze elke ochtend als vanzelfsprekend ‘klaar gaan zitten’ naast de kraan. Geduldig afwachtend tot iemand een straaltje water voor hem opendraait.

Mag een kat melk drinken?

Nee, een kat mag geen melk drinken. Tenminste, niet de melk die jij zelf ook drinkt. Deze melk is namelijk niet goed te verteren door katten. Als je kat dus toch melk drinkt, dan kan hij hierdoor maag- en darmproblemen krijgen.

Er bestaat wel speciale kattenmelk. In deze melk zit geen lactose en is makkelijker verteerbaar voor katten. Het is echter niet raadzaam om een kat dagelijks kattenmelk te geven, want er zitten behoorlijk veel calorieën in. Ook zitten er geen noodzakelijke voedingsstoffen in kattenmelk, dus je kunt deze melk het beste alleen voor speciale gelegenheden bewaren.