Als je een kat ophaalt bij het asiel, bij de fokker of bij iemand via Marktplaats, dan heb je altijd een transportmandje nodig voor je kat. Je kunt een kat immers niet ‘los’ in de auto laten, want dat kan voor zowel kat als medepassagiers gevaarlijke situaties opleveren.

Elke kat heeft dus een reismandje nodig. Dit mandje gebruik je ook als de kat een keer uit logeren gaat (bijvoorbeeld bij een kattenhotel als jij op vakantie gaat) of als de kat naar de dierenarts moet. Een kat moet in elk geval jaarlijks naar de dierenarts voor zijn injecties, dus het mandje heb je in elk geval één keer per jaar nodig.

Sommige katten vinden het leuk als het transportmandje gewoon ergens in huis staat en als slaapplaats gebruikt kan worden. Je hoeft de reismand dus niet per se op zolder, in de trapkast of in de schuur op te slaan. Misschien vindt jouw kat het wel een heerlijke slaap- of schuilplek!

Andere katten lijken aan te voelen dat het transportmandje meestal geen goed nieuws betekent: een bezoek aan de dierenarts of ergens naartoe worden gebracht waar ze zich niet (direct) op hun gemak voelen. Deze katten kunnen bij het alleen al zien van het reismandje een sprint trekken om zich op een moeilijk te bereiken plek in huis schuil te houden – in de hoop dat hij niet mee hoeft.

Een reismandje voor je kat kun je kopen bij dierenwinkels of tuincentra. Voor 10 tot 20 euro heb je een prima transportmand.

Je kunt er zelf voor kiezen om in het reismandje een (oude) handdoek, dekentje of iets anders zachts te leggen, zodat je kat lekker kan gaan liggen.