Elke kat heeft een krabpaal. Maar waarom heeft een kat eigenlijk een krabpaal nodig? Katten zijn van oorsprong gewend dat ze hun nagels kunnen scherpen in de natuur. Op die manier worden de nagels niet te lang en krijgen katten geen last van hun nagels. Het zit in katten dat ze zich lekker willen uitstrekken en hun nagels ergens in willen zetten.

Vooral dat laatste is een goed argument om een krabpaal aan te bieden aan je kat. Anders zet de kat zijn nagels gewoon ergens anders in: je bank, het behang – noem maar op. Uiteraard betekent het hebben van een krabpaal – helaas – niet dat je kat niet aan je bank gaat hangen… maar je kunt je kat in zo’n geval wel begeleiden naar zijn krabpaal. Het is ook raadzaam om op elke verdieping van je huis een krabpaal te zetten. Zo komt je kat minder snel in de verleiding om zijn nageltjes ergens anders aan te scherpen.

Soorten krabpalen

Er zijn veel soorten krabpalen verkrijgbaar. Elke krabpaal waarbij je kat zijn nagels goed vast kan zetten, is een goede krabpaal. Het is aan de katteneigenaar om een keuze te maken uit het grote assortiment. Heb je veel ruimte in huis? Dan kun je voor een grotere krabpaal kiezen. Al zijn meerdere kleine krabpalen ook prima.

Enkele voorbeelden van soorten krabpalen die er bestaan:

– De krabpaal waarbij er een ‘paal’ op een vierkante ondergrond staat – dit is eigenlijk de standaard krabpaal.

– Een krabplank – dit is een plank(je) met krabpaalmateriaal (meestal sisal) waar je kat zijn nagels goed in kan zetten. De plank kun je bevestigen aan de muur, maar er bestaan ook krabplanken die bedoeld zijn om op de grond te leggen.

– De krabton die bestaat uit een ’ton’ waarin vaak minstens twee gaten zitten, waarin je kat kan slapen of schuilen. De buitenkant van de krabton bestaat uit sisal of ander krabbestendig materiaal en in de ton zelf zijn de slaapplaatsen voorzien van zachte bekleding. Een krabton ziet er (voor niet-kattenbezitters) niet direct uit als krabpaal en misstaat zeker niet in de woonkamer.

– Een krabmeubel – dit zijn veel krabpalen en huisjes die met elkaar verbonden zijn en die zich vaak (schuin) boven elkaar bevinden. Je kat kan hierin helemaal omhoog klimmen en zich onderweg aan diverse krabmaterialen te buiten gaan. Krabmeubels zijn er ook weer in veel verschillende formaten, dus er is altijd wel een variant die in jouw woonkamer past.