Een kat heeft een kattenbak nodig. Dat is logisch, want een kat moet immers ook naar het toilet kunnen. En zijn toilet bestaat uit een kattenbak.

Er wordt vaak aangeraden om op elke verdieping een kattenbak te plaatsen. Dit is in de meeste gevallen niet nodig (als zal je kat het vast wel waarderen als je het doet).

Wel is het belangrijk dat je voor elke kat die je in huis hebt een aparte kattenbak hebt staan. De katten zullen alsnog ieder op elke kattenbak gaan, afwisselend, waar ze zin in hebben. Maar dan heb je in elk geval evenveel kattenbakken in huis als katten. En dat is wel zo netjes naar je katten toe.

Waaruit bestaat een kattenbak?

Bij een dierenwinkel of tuincentrum zie je uiteenlopende kattenbakken staan. Uiteindelijk komt vrijwel elke kattenbak neer op hetzelfde: een bak waarin je kattenbakvulling moet plaatsen, en daarboven een kap. In de kap zit een luikje waardoor je kat de kattenbak in kan en weer kan verlaten.

De kap op de kattenbak zorgt ervoor dat de kattenbakvulling niet door de hele ruimte verspreid wordt als je kat zijn behoefte begraaft. Daarnaast zorgt de kap ervoor dat de geur van de kattenbak enigszins beperkt blijft in de ruimte waarin je kattenbak staat.

Tegelijkertijd is diezelfde kap soms de reden dat een kat weigert om op de kattenbak te gaan. Als de kat (of een van zijn katachtige huisgenoten) vlak daarvoor ook al op de kattenbak is geweest, kan er nog een sterke geur hangen in de kattenbak. En in zo’n geval denkt je kat: dáár ga ik dus niet op nu! En geef hem eens ongelijk…

Sommige kattenbezitters kiezen ervoor om de kap van de kattenbak te halen, zodat er een ‘open’ bak beschikbaar is als kattentoilet. Dit zal de kat erg fijn vinden. Als de kattenbak echter in een ruimte staat waarin jij je ook vaak bevindt, dan is het wellicht niet heel fijn om een open kattenbak te hebben.

Als tussenoplossing kun je er dan voor kiezen om het luikje uit de kap te halen, zodat er een vrije doorgang is voor de kat. En het is tevens een ‘luchtgat’, zodat de eventuele lucht die zich in de kattenbak bevindt niet heel lang in de bak blijft hangen.

Voor katten die moeten leren om zindelijk te worden of katten die nieuw in je huis komen en aan alles moeten wennen, is het raadzaam om toch de eerste tijd voor een open bak te kiezen. Dus een kattenbak waarvan je de kap afhaalt. Zo ziet de kat sneller waar zijn toilet is en zal hij er eerder gebruik van maken. Als de kat eenmaal gewend is, kun je de kap (het liefst dus zonder het luikje) alsnog op de kattenbak plaatsen.

Een voordeel (voor de kat) van een open kattenbak is dat je als baasje snel doorhebt wanneer de kattenbak aan verschoning toe is. Zo zal je kat altijd een schoon toilet hebben.

Naast het kopen van een kattenbak is het noodzakelijk om een kattenbakschepje aan te schaffen. Hiermee kun je de kattendrollen en de vervuilde kattenbakvulling gemakkelijk uit de kattenbak scheppen.

Soorten kattenbakken

Er zijn veel verschillende kattenbakken, maar grofweg zijn er twee soorten:
– de standaard kattenbak
– de zelfreinigende kattenbak

De standaard kattenbak bestaat uit een bak met daarop een kap met daarin een luikje voor de kat. In sommige kattenbakken zit boven in de kap een soort filter. Dit filter zorgt voor een (zeer geringe) doorluchting en moet eens in de zoveel tijd vervangen worden.

De zelfreinigende kattenbak is een luxe variant die zelf de verontreinigde kattenbakvulling uit de bak weg filtert. Hiervoor betaal je uiteraard een (veel) hogere prijs dan voor een standaard kattenbak.

Soorten kattenbakvulling

Afhankelijk van de voorkeur van jou, de katteneigenaar, én uiteraard de voorkeur van je kat kun je een van de soorten kattenbakvulling kiezen.

Welke soorten kattenbakvulling zijn er?
– Kattengrit
– Houtkorrels
– Silica kattenbakkorrels

Wat is kattengrit?

Kattengrit wordt ook wel kattenbakkorrels genoemd. Het kattengrit is in verschillende varianten verkrijgbaar

Daarnaast wordt er bij kattengrit onderscheid gemaakt tussen:

– Gewoon kattengrit.

– Hygiëne kattenkorrels – dit kattengrit zou hygiënischer zijn dan het gewone kattengrit doordat de kattenbakkorrels de urine van katten beter opnemen.

– Kattengrit met fijne korrels – de fijne korrels ‘vallen’ makkelijk door een kattenschepje heen; nadeel is echter dat je alles goed ‘ziet’ in de kattenbak.

– Kattengrit met grove korrels – hierbij is het scheppen in de kattenbak soms wat lastiger omdat je ook schone korrels mee uit de bak schept; voordeel is echter dat de kattenbak als snel wat schoner oogt dan een kattenbak met fijne korrels erin.

– Kattengrit met blauwe korrels tussen de witte korrels – de blauw korrels nemen de urine van de kat extra goed op, waardoor de kattenbak langer schoon blijft.

Wat zijn houtkorrels?

Houtkorrels zijn de meest milieuvriendelijke variant van alle soorten kattenbakvulling die op dit moment verkrijgbaar zijn. De kattenbakvulling bestaat uit korrels van samengeperst hout, waardoor de kattenbakvulling ‘natuurlijk’ is. De houtkorrels nemen de urine van de kat goed op, maar het de houtkorrels vormen geen klonten, zoals bij sommige soorten kattengrit wel het geval is.

Bij een kattenbak gevuld met houtkorrels moet je dus dagelijks de houtkorrels uit de bak scheppen die ‘gebruikt’ zijn. Dit zie je aan de stevigheid van de houtkorrels. Houtkorrels die urine hebben opgezogen zijn zachter geworden en vallen (bijna) uit elkaar; ze worden als het ware wat stoffig. Je ziet dus precies welk deel van de kattenbak je eruit moet scheppen om een schone bak over te houden voor je kat.

Houtkorrels mogen volgens de verpakking in de GFT-container. Het is ten slotte een natuurlijk product dat makkelijk afgebroken kan worden. Op de website van afvalverwerkers staat echter dat kattenbakvulling (ook in het geval van houtkorrels) niet in de groene kliko mag. Waarom dit niet zou mogen, wordt niet toegelicht.

Wat zijn silica kattenkorrels?

Silica kattenkorrels worden verkocht onder verschillende benamingen. Silica gel is een bekende en goed werkende variant. De silica korrel is een witte, soms bijna doorzichtige korrel die de urine van de kat heel goed absorbeert.

Korrels die hun functie vervuld hebben en urine hebben opgenomen, kleuren geel. Zo zie je snel en eenvoudig welke silica kattenbakkorrels er uit de bak geschept moeten worden.

Bij sommige silica varianten zitten er ook nog wat blauw gekleurde korrels in de zak met wit/doorzichtige silica korrels. Deze blauw silica korrels zouden voor een nog betere absorptie zorgen.

Als je silica kattenkorrels gebruikt heb je weinig last van geurtjes rondom de kattenbak om de silica alles goed in zich opneemt.

Hoe vaak moet je een kattenbak schoonmaken?

Uiteraard is het erg belangrijk om de kattenbak goed schoon te houden. Als je dat niet doet, zal je kat een andere plek in huis opzoeken om zijn behoefte te doen.

Schep dagelijks met een kattenbakschepje de kattendrollen uit de kattenbak en zorg ervoor dat de kattenbakkorrels (welke soort je ook hebt) die urine hebben opgezogen ook uit de bak gehaald worden. Zo heeft je kat elke dag een schone bak en daar is hij erg blij mee.

Afhankelijk van de toiletgang van je kat zul je twee keer per week tot ten minste één keer per week de hele kattenbak moeten schoonmaken. Dat betekent dat de gehele inhoud (de kattenbakvulling) weggegooid wordt en dat de bak en de kap schoongemaakt worden.

Hiervoor kun je een sopje maken met afwasmiddel. Gebruik een speciaal sponsje en doekje voor de kattenbak, zodat je deze niet per ongeluk voor je eigen afwas gebruikt.

Als de kattenbak schoongemaakt is, plaats je er een nieuwe laag kattenbakvulling in en ruikt alles weer heerlijk fris.

Vaak vinden katten het zo fijn dat ze een schone kattenbak krijgen, dat ze staan te springen om op de zojuist schoon gesopte kattenbak te mogen. Dus het kán zijn dat als je de kattenbak nog niet goed en wel hebt teruggezet op zijn plek, je kat er al dolgelukkig zijn behoefte in doet!