Met deze 7 musthaves haal jij alles in huis wat je nodig bent om jouw kat gezond en gelukkig te houden.

1. Kattenbakken

Als je 1 kat in huis haalt kan je hetbbeste minimaal 2 kattenbakken neerzetten. Heb je meerdere katten dan gebruik je de vuistregel n+1. Waarbij ‘n’ het aantal katten is. Dus heb je 4 katten, dan heb je minimaal 5 kattenbakken nodig.

Waar let je op bij de aanschaf van een kattenbak?

Allereerst moet deze groot genoeg zijn! De kat moet er ruim in kunnen staan, zodat hij de ruimte heeft om te graven en te draaien zonder dat hij in zijn eigen behoefte gaat staan.
Daarnaast vinden veel katten een klapdeurtje niet fijn. Deze kan je er dan ook het beste afhalen. Ben je bang voor geurtjes? Geen zorgen, als je de kattenbak elke dag even uitschept heb je nergens last van.

2. Kattenbak grit

Kattenbak grit kan je krijgen in vele vormen, kleuren, geuren en prijsklasses. Elke kat is anders dus het kan soms even zoeken zijn wat je kat het fijnste vindt. Bedenk dat de meeste katten graag graven, dus dan is een fijn grit wel zo fijn. Daarnaast houden katten niet zo van geurtjes, dus het beste kies je voor een reukloos grit.

3. Voerbakken en waterbakken

Ook ontzettend belangrijk! Katten zijn moeilijke drinkers, dus het beste zet je meerdere bakjes water verspreid door je hele huis neer. Het liefst ook nog op de looproute van je kat. Je kan ook een drinkfontein aanschaffen; katten vinden het heel fijn om het heerlijke verse, bewegende water te drinken.

Voerbakjes moet je makkelijk schoon kunnen maken, plastic, steen of rvs zijn dan de beste opties. Koop een voerbakje met lage randen, zodat de snorharen van je kat de randen niet raken, dit vinden ze vaak heel vervelend. Een andere optie is om het voer aan te bieden als voerpuzzel.

4. Mandjes en huisjes

Bibi-in-doos
Een kat vindt het heerlijk om te slapen. Een comfortabel mandje is daarom een absolute must! Koop meerdere mandjes en/of slaaphuisjes en zet deze verspreid neer door je huis, zo kan je kat altijd kiezen waar hij op dat moment wil slapen.
Voor grotere katten kan het lastig zijn om een geschikt mandje te vinden. Neem dan eens een kijkje bij de hondenmanden!

5. Krabpalen

Ben-en-Bibi-krabpaal

Krabben is natuurlijk gedrag en belangrijk voor de gezondheid van jouw kat. Daarom kun je het beste een paar krabpalen aanschaffen. Ook hier is het belangrijk dat je meerdere krabpalen aanschaft omdat katten graag op meerdere plekken krabben.

Waar zet je de krabpaal neer?

Plaats de krabpalen op plekken waar je kat het liefst slaapt of het meeste langs loopt. Dit zijn namelijk de plekken waar je kat het liefste krabt. Een krabpaal die ver uit het zicht staat, is voor je kat een stuk minder interessant.
Gelukkig is de tijd van de saaie krabpaal voorbij en heb je de keuze uit heel veel mooie krabpalen!

6. Speelgoed

Bibi-met-speeltje-katOok als je kat buiten komt dan is speelgoed in huis heel belangrijk. Zorg dat je verschillende soorten speelgoed in huis hebt, zodat je kan afwisselen. Dit houdt het voor de kat interessant. Met je kat spelen is ook belangrijk, want het versterkt jullie band en voor je kat is het super leuk om achter een bewegende hengel aan te rennen.

Een laserlampje is geen geschikt kattenspeelgoed. Je kat kan het lampje namelijk nooit te pakken krijgen en dit kan heel frustrerend zijn!

7. Een reismandje

Soms moet je met je kat of katten naar de dierenarts, daarom is het belangrijk dat je een reismand hebt, of meerdere als je meerdere katten hebt. Zet katten liever niet bij elkaar in een reismand, dan zouden ze kunnen gaan vechten.
Een reismandje moet natuurlijk stevig zijn, voldoende ventilatie hebben en makkelijk mee te nemen zijn.

Bibi-in-reismandjeExtra tip: zet het reismandje regelmatig even in de woonkamer neer en geef je kat eten in het reismandje. Zo leert hij dat het reismandje niet zo eng is en gaat hij, als het nodig is, makkelijker mee.

Uiteraard zijn er nog genoeg andere dingen te bedenken die belangrijk zijn om in huis te hebben, maar ik denk dat deze 7 items de belangrijkste zijn voor een gezonde en gelukkige kat.

Deze blog is geschreven door Esther van Diertastischshop.nl waar je mooie en handige benodigdheden kunt kopen voor je kat en hond! Daarnaast houdt ze een leuke blog bij waarop artikelen staan met uitleg en goede tips voor de verzorging van katten en honden.

Kat Boef van Esther